Acasă Justiţie CNA a depistat peste 240 de infracțiuni de corupție în trei luni

CNA a depistat peste 240 de infracțiuni de corupție în trei luni

0

245 de infracțiuni de corupție au fost depistate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în primele trei luni ale anului. Dintre acestea, 216 au fost în sectorul public și 29 în sectorul privat.

Cele mai multe, 58 la număr, au fost depistate în organele de drept și de control. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și altele.

Urmează autoritățile publice centrale și locale, inclusiv Primăriile, unde s-au documentat nouă acte de corupție în care subiecții au fost primari, viceprimari și angajați ai Primăriei.

Totodată, potrivit unui raport CNA, 100 de persoane cu funcții de conducere și control în sectorul public au fost cercetate penal. Este vorba despre un angajat al autorității supreme de stat, patru șefi de instituții, un șef de departament, 40 de inspectori din cadrul MAI, ANTA, ASP, Serviciul Vamal, șapte persoane din cadrul administrației publice locale, șapte funcționari din domeniul ocrotirii sănătății și alți 32 de subiecți.

În aceeași perioadă, ofițerii de urmărire penală ai CNA au finalizat 106 cauze penale. Din ele, 65 de cauze penale au fost deferite justiției, iar 19 au fost soluționate din anii precedenți (2013-2022). Totodată, 30 de persoane au fost reținute de ofițerii de urmărire penală ai CNA.

CNA a mai prezentat și Raportul de activitate al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Astfel, în primul trimestru al anului, în Republica Moldova au fost aplicate sechestre pe 87 de bunuri în valoare totală de circa 23 de milioane de lei, iar în străinătate au fost aplicate sechestre pe șapte bunuri în valoare totală de peste 27 de milioane de lei. Totodată, au fost raportate sechestre aplicate pe criptomonedă, care constituie circa 35 de mii de dolari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.