Acasă Alegeri 2020 CEC – contra transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare din...

CEC – contra transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare din străinătate

0

Comisia Electorală Centrală își pune ca scop să lupte cu procesul de transportare organizată a alegătorilor atât pe teritoriul R.Moldova, cât și peste hotare. Conducerea CEC a amintit că acum câteva zile a fost adoptată o hotărâre prin care s-a interzis concurenților electorali sau persoanelor de încredere ale acestora să transporte alegătorii la secțiile de votare. Potrivit președintelui Comisiei, Dorin Cimil, acest lucru se referă nu doar la secțiile din R.Moldova, dar și la cele de peste hotare, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

La 20 octombrie am emis acea hotărâre cu privire la reglementarea modului de transportare a alegătorilor către secțiile de votare. Acest document își are incidența atât pentru alegătorii din R.Moldova, cât și peste hotare. Ne-am propus să venim cu o soluție pentru a răspunde la acel fenomen deja existent în practica electorală, când persoanele se aduc la vot în mod organizat în interesul unui sau altui concurent electoral. Considerăm că această hotărâre trebuie să fie respectată de toți alegătorii, de toți concurenții electorali”, a declarat el.

În acest sens, susține Cimil, Comisia s-a adresat către observatorii naționali și internaționali să raporteze astfel de situații, indiferent unde se află ei.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat că și concurenții electorali ar trebui să fie interesați de buna organizare a scrutinului, motiv pentru care să expedieze în adresa Comisiei orice informație privind tentativele de fraudare a alegerilor.

La modul practic fiecare din concurenții electorali are dreptul să desemneze observatori și reprezentanți cu drept de vot consultativ, absolut în toate secțiile de votare, inclusiv în cele de peste hotare. Lupta și corectitudinea respectării procesului electoral, sau monitorizarea acestui proces, îi revine fiecărui concurent electoral. Dacă ei au dubii sau dețin informații că cineva dintre oponenți intenționează să fraudeze procesul electoral, urmează să manifeste un comportament activ prin intermediul acestor observatori și reprezentanți, să sesizeze CEC, să ne furnizeze această informație”, a spus el.

Potrivit secretarului Comisiei, toate documentele vor fi ulterior prezentate magistraților Curții Constituționale care ar urma să se expună cu privire la validare/invalidare a scrutinului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.