Acasă Economic Ce spune administratorul Moldovagaz despre datoria Transnistriei la gaze

Ce spune administratorul Moldovagaz despre datoria Transnistriei la gaze

0

Subiectul datoriilor malului stâng ar trebui luat în considerare în complexul general al politicii de reglementare a conflictului transnistrean. Despre acest lucru a declarat administratorul Moldovagaz, Vadim Ceban, la un postul de televiziune.

Vorbind despre acumularea datoriilor pentru gazele consumate pe malul stâng, Ceban a spus că problema trebuie analizată mai cuprinzător, în contextul general al politicii în privinţa Transnistriei. Totodată, el a spus că Moldovagaz are pârghii pentru a influenţa situaţia.

„Aceste pârghii există. În viitorul apropiat, ne vom gândi la acest mecanism. Însă, pentru moment, abordarea trebuie luată în considerare din punct de vedere al imaginii de ansamblu a reglementării transnistrene. Este mai mult o chestiune de politică”, a spus Ceban.

El a subliniat că Moldovagaz ridică constant subiectul plăţii gazelor de către Transnistria. Potrivit lui, compania nu este mulţumită de situaţia actuală, s-a adresat la instanţă în ceea ce priveşte datoria malului stâng, formată în perioada 2011-2020.

„Câştigăm aceste procese. Dar faptul că nu putem executa hotărârile judecătoreşti pe malul stâng din nou se referă la politică. De asemenea, trebuie să ţinem cont de dependenţa energetică a Republicii Moldova de Centrala de la Cuciurgan, nu putem întrerupe brusc relaţiile. De asemenea, nu trebuie să uităm că Tiraspoltransgaz este acţionar al Moldovagaz”, a spus Ceban.

El a confirmat, de asemenea, că în timpul crizei gazelor, prin gazoductul Iaşi-Ungheni s-au efectuat mai degrabă livrări tehnice, decât comerciale.

Ceban a remarcat că termenii de plată după prelungirea contractului cu Gazprom nu s-au schimbat – până în data de 20 se achită pentru consumul din luna precedentă, plus un avans de 50% pentru luna curentă. El a numit aceste condiţii drept foarte bune. 

Totodată, conform condiţiilor modificate pentru importul de gaze, preţul gazului se va modifica lunar, în ultima zi a lunii.

Referindu-se la posibilitatea de a cumpăra gaze din surse alternative, Ceban a spus că în prezent există 24 de comercianţi independenţi în Moldova, piaţa este liberalizată din 2016 şi nu există restricţii la importul de gaze din surse alternative.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.