Acasă Economic Ce modificări de taxe și accize ne așteaptă în R. Moldova în...

Ce modificări de taxe și accize ne așteaptă în R. Moldova în 2021

0

Stabilirea accizelor pentru un nou termen de cel puțin 3 ani, pentru asigurarea principiului predictibilității fiscale; plafonarea taxelor și impozitelor locale; precum și revizuirea sistemului TVA în agricultură, sunt doar câteva din propunerile de politică fiscală și vamală pentru 2021.

Acesteau au fost discutate de conducerea Ministerului Finanțelor cu membrii Asociației Investitorilor Străini.

La acestea se adaugă prevederile noului Cod Vamal, modificările inițiate la Catalogul Mijloacelor Fixe, etapa implementării monitorizării electronice a vânzărilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Unde-i proiectul de politici fiscale și vamale pentru anul 2021

Vicepremierul Serghei Pușcuța a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să participe activ la elaborarea, expertizarea și implementarea propunerilor de politică fiscală și vamală.

Deocamdată un proiect de politici fiscale și vamale pentru anul 2021 nu a fost făcut public, deși acesta ar fi urmat să fie gata încă la începutul verii. De vină este pandemia de Covid-19 și criza economică provocată de infecție.

Conducerea Ministerului Finanțelor a exprimat deschidere față de mediul de afaceri în vederea identificării priorităților pentru continuarea colaborării comune. 

La rândul său, Președintele Asociației Investitorilor Străini, Alexander Koss a dat asigurări că experții Asociației vor oferi sprijinul necesar pentru elaborarea, expertizarea și implementarea propunerilor de politici fiscale și vamale.

Reforme fiscale, dar să știm și noi de ele

De notat că în Cartea Albă 2019, elaborată și publicată de FIA s-a pus accentul pe necesitatea asigurării stabilității politicilor fiscale și vamale, ca factor determinant pentru atragerea investițiilor.

În acest sens membrii Asociației au menționat necesitatea ca orice amendament la legislația fiscală să intre în vigoare doar după 6 luni de la adoptare și publicare, astfel încât să permită mediului de afaceri să se adapteze.

Or, în ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări în acest domeniu, fiind astfel supus provocării de a-și adapta strategiile de business, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung.

La fel s-a insistat și pe necesitatea de unei reglementări mai stricte a cotelor taxelor locale în sensul stabilirii unor cote maxime. Asta pentru că acum autoritățile locale pot stabili cote discreționar, deseori fără o argumentare.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.