Acasă Justiţie CC solicită opinia Comisiei de la Veneția privind panglica Sf. Gheorghe

CC solicită opinia Comisiei de la Veneția privind panglica Sf. Gheorghe

0

Curtea Constituțională a solicitat o opinie de la Comisia de la Veneția în legătură cu sancționarea etalării în public a panglicii negru-oranj. Solicitarea a fost expediată la 8 august.

„Curtea Constituțională a solicitat de la Comisia de la Veneția emiterea unei opinii în legătură cu unele prevederi din articolul 1 din Legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 3655 din Codul contravențional care sancționează:

„Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii şi utilizarea în public a atributelor şi simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanităţii, precum şi al propagandei sau glorificării acestor acţiuni”.

Potrivit articolului 13 (1) al Regulamentului procedurii Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei nu pot participa la votarea opiniilor referitoare la statul care i-a desemnat sau ai cărui cetățeni sunt. În consecință, doamna Domnica Manole, care este membru al Comisiei de la Veneția, nu va putea participa la votarea opiniei solicitate”, se arată în comunicatul CC.

Menționăm că mai mulți deputați care au purtat panglica Sf. Gheorghe la manifestațiile din Chișinău au fost amendați cu câte 9.000 de lei.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, deputatul BCS Oleg Reidman, dar și deputata PSRM Zinaida Greceanîi au venit la Marșul „Victoriei” cu panglica Sf. Gheorghe în piept, care este interzisă prin lege în Republica Moldova.

Amintim că pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.