Acasă Justiţie CC: Plafonarea taxelor locale, adoptată în decembrie 2020, neconstituțională

CC: Plafonarea taxelor locale, adoptată în decembrie 2020, neconstituțională

75
0
ads

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) a examinat marți, 14 septembrie, sesizarea depusă de ex-deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, în urma căreia o prevedere din Legea 257 a fost declarată neconstituțională.

Mai exact, sesizarea viza modificările aduse de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la finele anului 2020 la Legea nr. 257 privind excluderea și plafonarea taxelor locale.

În cadrul ședinței de azi, Plîngău a argumentat că ”această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale. În plus, modificarea la lege nu fusese consultată cu reprezentanții autorităților locale și încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, în vigoare pentru Moldova din 1998, Hotărârea Curții Constituționale nr. 2/2014 privind taxele locale și art. 8, 109 și 132 din Constituția Republicii Moldova”.

„De la fondarea sa, Platforma DA a promovat insistent descentralizarea ca mecanism ce asigură dezvoltarea durabilă și uniformă a tuturor regiunilor Moldovei și consolidează democrația autentică. Tocmai de asta, în 2019, Platforma DA a reușit promovarea modificărilor la legea finanțelor publice locale ce au permis redistribuirea impozitelor persoanelor fizice în bugetele locale, prin care orașelor le reveneau 50% din acestea, iar satelor – 100%. În rezultatul modificărilor noastre, bugetele locale au primit cu aproape 700 de milioane de lei mai mult doar în 2020. Din păcate, în acest an, Ministerul Finanțelor ignoră parțial această normă și nu transferă mijloacele financiare în fondul de echilibrare”, a mai spus acesta.

„Solicităm să fie respectată legislația actuală privind finanțele publice locale. De asemenea, considerăm că legile bune elaborate de Platforma DA în legislativul precedent, consultate și susținute și de reprezentanții autorităților locale, trebuie să fie adoptate. Câteva din acestea vizează redistribuirea parțială în bugetele locale a impozitului persoanelor juridice și a taxei pentru utilizarea mineralelor; înregistrarea tuturor bazinelor acvatice din proprietatea Agenției Proprietății Publice în cea a APL; extinderea drepturilor APL în procesul consultărilor actelor normative”, adaugă Plîngău.

De menționat că și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a pledat în favoarea declarării modificărilor la legea nr. 257 ca fiind neconstituționale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here