Acasă Istorii din spatele culisei Cazul polițistei reținută cu mită pentru ofițerul SIS: Legătura cu Tiraspolul

Cazul polițistei reținută cu mită pentru ofițerul SIS: Legătura cu Tiraspolul

0

Sâmbăta trecută, în jurul orei 15:00, o angajată de la IP Criuleni, a fost reținută în cadrul operațiuni a Serviciului de Informație și Securitate în colaborare cu Serviciul Protecție și Anticorupție al MAI, în timp ce încerca să ofere mită unui ofițer SIS pentru a obține accesul la secretul de stat. Sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că persoana reținută este suspectată că ar avea tangențe și „colaborări” cu reprezentanți ai structurilor de forță de la Tiraspol.

Angajata de la IP Criuleni, L.Z., originară din Dubăsari, este o tânără de 33 de ani, care deținea funcția de ofițer de urmărire penală. L.Z a fost încadrată din anul 2017 în sistemul polițienesc al R.Moldova. 

Începând cu anul 2019, L.Z. fost detașată de la IP Criuleni la secția cadre a Inspectoratului Național de Investigații, primind acces la secretul de stat și la dosarele personale ale ofițerilor de investigații de la INI.

Ulterior, factorii de decizie din cadrul INI au stabilit că L.Z, originară din stânga Nistrului, ar fi avut o relație de concubinaj cu un șef din cadrul așa-zisului minister al afacerilor interne de la Tiraspol.

Astfel, în baza acestei informații operative, lui L.Z. i-a fost retras accesul la secretul de stat și a fost transferată în funcția de ofițer de sector la IP Buiucani din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, după care a revenit din nou la IP Criuleni în postură de ofițer de urmărire penală.

Conform unor surse din cadrul IP Criuleni, acum o lună L.Z. ar fi fost surprinsă de un coleg în timp ce scotea din sediul IP Criuleni o mapă cu toate dosarele pesonale ale angajaților inspectoratului de poliție pe care încerca să o pună în automobilul personal. 

Atunci, L.Z. și-a motivat gestul cu argumentul că ar fi luat acea mapă din greșeală, dar chiar și așa cazul a fost raportat organelor compentente.

Din luna Decembrie a anului trecut, L.Z. insistent încerca să-și recapete accesul la secretul de stat și a luat legătura cu o persoană care urma să o ajute, astfel, în afara cadrului instituțional, a contactat un ofițer  SIS căruia i-a propus mită în sumă de 1.000 de euro, pe care urma să o achite în două tranșe.

În urmă măsurilor întreprinse de SPIA și SIS, L.Z. a fost prinsă în flagrant în timp ce transmitea ofițerului de informații suma de 500 de euro fiind reținută pentru 72 de ore. 

Sursele noastre susțin că aceasta ar avea tangențe cu mai mulți milițieni din stânga Nistrului, însă acest fapt nu a putut fi demonstrat, dat fiind faptul că nu s-a putut efectua percheziții și la domiciliul lui lui L.Z, acesta fiind în regiunea controlată de așa-zisele autorități de la Tiraspol. 

De precizat că ofițerul SIS căruia i s-a oferit mita și-a anunțat imediat colegii fiind parte activă a operațiunii.

După expirarea celor 72 de ore de arest, judecătorul de instrucție Veaceslav Martînenco, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a eliberat pe numele lui L.Z. mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.