Acasă Economic BNM anunță creșteri pe piața depozitelor

BNM anunță creșteri pe piața depozitelor

0

În luna septembrie 2021, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 804,1 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 4,3% față de luna septembrie 2020. Depozitele noi atrase au fost reprezentate preponderent de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8%. 39,4% reprezintă depozitele atrase în moneda națională și 32,4% – în valută, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la doi până la cinci ani, reprezentând 35% din totalul depozitelor atrase la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4% din totalul depozitelor atrase.

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 3,19%, iar la cele în valută – 0,36%.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 0,06 puncte procentuale. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rata medie de 2,42%, persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător – cu o rată medie de 2,31%, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 3,63%.

Totodată, la depozitele noi la termen în valută, rata medie s-a micșorat cu 0,08 puncte procentuale. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,41%, persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător – cu o rată medie de 0,50%, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,36%.

În comparație cu septembrie 2020, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a micșorat, la fel ca și cea a depozitelor în valută.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.