Acasă Economic Ministerul Finanțelor a primit bani de la FMI, dar nu îi poate...

Ministerul Finanțelor a primit bani de la FMI, dar nu îi poate folosi

0

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la două Legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional, ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țara noastră.

Aceasta după ce, pe 11 mai 2022, Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 de milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (circa 795,72 milioane de dolari) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Se prevede că cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Asistența financiară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți, survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus.

Totodată, acordarea suportului financiar din partea FMI va cataliza oferirea asistenței financiare de către comunitatea internațională.

Proiectul de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul EFF și cel de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul ECF a generat mai multe dezbateri.

În plus reprezentanții Ministerului Finanțelor nu au fost în stare să ofere răspuns la întrebări deseori simple: cu cât contribuie Republica Moldova la Fondul Monetar Internațional sau în care scopuri vor fi folosiți banii primiți.

De notat că prima tranșă din aceste împrumuturi a intrat în conturile Ministerului Finanțelor de la Banca Națională, dar banii nu pot fi utilizați fără ratificarea de către Parlament a acestor acorduri.

Documentele nu presupun obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne. DST sunt un activ de rezervă creat de către Fondul Monetar Internațional cu scopul de a suplimenta activele de rezervă existente ale statelor membre FMI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.