Acasă Anticipate 2021 Blocul Renato Usatîi: populism, finanțări dubioase și legături cu lumea interlopă

Blocul Renato Usatîi: populism, finanțări dubioase și legături cu lumea interlopă

1

Blocul electoral Renato Usatîi, înscris în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, va fi cu numărul 3 în lista concurenților electorali. Blocul electoral întrunesșe două formațiuni politice: Partidul Nostru și Patria, ambele controlate de primarul de Bălți, Renato Usatîi, controversat om de afaceri și politician, eurosceptic și susținător al lui Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko.  Liderul blocului, Renato Usatîi, este cercetat penal în Republica Moldova și Federația Rusă. Nu a ascuns legăturile cu lumea interlopă, iar cheltuielile pentru concerte cu artişti ruşi și acte de caritate au avut o proveniență dubioasă și nu s-au prea regăsit în rapoartele financiare ale formațiunii. A fost vizat în rapoarte de monitorizare pentru un puternic discurs de ură și discriminare.   

Renato Usatîi s-a lansat în politică în anii 2014-2015, cu mesaje și acțiuni populiste, prezentându-se drept gastarbeiter în Federația Rusă, fapt ce i-a adus repede popularitatea. Nu este prea clar de unde își are averea fabuloasă, chiar dacă a declarat că are acțiuni la concernul rus Gazprom. Este la doilea mandat de primar al celui de al doilea ca mărime municipiu din Republica Moldova – Bălți, iar participarea la alegerile prezidențiale din 2020, i-a adus 16,9% din voturile alegătorilor.  Usatîi este cercetat în dosare penale în Republica Moldova și Federația Rusă, în trecut fiind acuzat de tentativă de omor, iar mai nou – alături de Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, este învinuit de spalăre de bani în dosarul Laudromat, în Federația Rusă.  

Cele două formațiuni cu care merge Renato Usatîi în scrutinul parlamentar actual nu i-au adus până acum mandate de deputat. Decizia de a forma un bloc electoral în scrutinul din 11 iulie a fost explicată de Renato Usatîi prin faptul că astfel ar vrea să evite partidele spoiler, despre care, spunea la înregistrarea pachetului de documente, că ar urma să fie create pentru a rupe din voturile partidelor cu șanse.          

Formațiunea Patria  a fost preluată în 2014  de la politicianul Emilian Ciobu, pentru a participa la alegerile parlamentare din acelaș an, iar formațiunea Partidul Nostru – de la politicianul Nicolae Andronic, în 2015, tot cu scopul de a se antrena în scrutinul electoral local. În 2014, Patria a fost scos din cursa electorală pentru că ar fi primit finanțări din străinătate. Pentru acest caz CEDO a condamnat Republica Moldova pe motivul probatoriului insuficient. În 2014, sondajele creditau formațiunea lui Usatîi cu șanse reale de a intra în Legislativ, motiv pentru care, la presiunea liderului de atunci al PD, Vlad Plahotniuc, formațiunea lui Usatîi a fost scoasă din competiția electorală.   

Partidul Nostru este un partid politic de centru-stânga din Republica Moldova, iar Patria, la fel, de stânga, nu a fost activ în ultimii ani.

Candidații Blocului  

Lista Blocului electoral Renato Usatîi are 103 candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova  – 54 de bărbați și 49 de femei, cu vârsta medie de 42 de ani, fiind respectată cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe.

Printre candidați, 88 sunt membri ai Partidului Nostru și 4 – ai Partidului Patria. Comparativ cu alegerile parlamentare precedente din 2019, în lista actuală au fost incluși 61 de candidați noi, trei dintre care anterior au figurat pe listele altor concurenți electorali.

Blocul se poziționează ca fiind concurentul care nu are pe liste foști deputați.

În primele zece poziții din listă se regăsesc primarii orașelor Glodeni, Vulcănești, Fălești și Cantemir, dar și activiști care au reprezentat formațiunea în ultimii ani.

Pe locul doi în listă, după Renato Usatîi se poziționează Elena Grițco, președinta Fundației Renato Usatîi. Din octombrie 2009 până în vara lui 2014 a fost șefa Direcției Organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției. A activat un timp scurt drept asistentă juridică în cabinetul avocatului Igor Șeremet, cel care urma să fie viceprimar și primar interimar la Bălți pe durata mandatului lui Renato Usatâi. S-a lansat în politică în 2014, după un scandal legat de plecarea ei de la Ministerul Justiției, când l-a acuzat pe ministrul Justiției de atunci, Oleg Efrim, că ar fi dat indicații să refuze înregistrarea Partidului Nostru. Ministerul Justiției a acuzat-o pe Grițco de încălcarea statutului funcţionarului public. Două luni mai târziu, Grițco a intrat în echipa lui Renato Usatîi. 

În iulie 2015 este aleasă consilieră din partea PN în Consiliul municipal Bălți. În același an devine președintă a Fundației Renato Usatîi. În martie 2017 este promovată la funcția de vicepreședintă a PN. La alegerile locale noi din 20 mai 2018 candidează în calitate de candidat independent la postul de primar al municipiului Bălți. În scrutinul parlamentar din 2019, Elena Grițco a fost candidata PN  în Circumscripția electorală nr.10 din Bălți.

Ilian Cașu, vicepreșednte al Partidului Nostru, înscris cu numărul 3 în lista de candidați, a debutat în politică în anul 2015, când a candidat din partea formațiunii Partidul Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Atunci a acumulat 4.87% din voturile chișinăuienilor. 

La alegerile parlamentare din 2019 candidează și pe lista națională a Partidului Nostru și în Circumscripția 27, Chișinău.

De specialitate este profesor de limba engleză. Și-a susținut teza de master în științe politice la Universitatea din Mississippi, or. Oxford, SUA. În 1997 a activat ca director adjunct la Washington Workshops Foundation, Washington, D.C., SUA. Din 1998 până în 2003 a predat politologie la Universitatea Syracuse, or. New York, SUA.

Continuarea o găsiți pe anticorupție.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.