Acasă Social Bloc nou deasupra Minei Chișinău. Oamenii se opun: Pe bani furați faceți

Bloc nou deasupra Minei Chișinău. Oamenii se opun: Pe bani furați faceți

0

Primăria Chişinău vrea să construiască un complex de clădiri deasupra minei Chişinău din sectroul Râşcani. Acest lucru a aprins spiritele între locuitorii din zonă şi funcţionarii Primăriei.

Oamenii se tem că implementarea planului urbanistic respectiv va şubrezi mina, care este acum parţial inundată, transmite SafeNews.md cu referire la Tvr Moldova.

Autoritățile au prezentat astăzi proiectul de amenajare a zonei pe care l-au realizat la comanda propiectarului terenului.

„Pe bani furați vreți să construiți? – Nu este la temă, doamnă! – Acolo în câmp, duceți-vă și construiți oameni buni”.

Zeci de localnici au venit la dezbateri, nemulțumiți de intenția proprietarului complexului industrial care vrea să construiască blocuri de locuințe și birouri. Locuitorii se tem că noile clădiri, proeictate cu până la 22 de etaje, vor pune o presiune enormă pe terenul aflat deasupra galeriilor minei Chișinău.

„O să fie făcute cercetări sub fiecare construcție. Se va lua în calcul presiunea și menirea construcțiilor și se va putea revizui amplasarea acestora”.

Reprezentanții Institutului „ChișinăuProiect” au contractat două firme independente din România, care vor elabora cercetări geotehnice. Specialiștii spun că doar 30 la sută din suprafața totală a noilor clădiri se află deasupra galeriilor minei parțial inundate.

Dan Ștefanache, specialist în geotehnică, România: „Vom face foraje de adâncimi foarte mari vom analiza structura terenului. Dar la ce adâncime, sub acea zonă, sunt galeriile subterane? – Ea variază de la 60 la 90 de metri. Toată chestia asta este la comanda comandatarului și respectiv ei încearcă să se folosească. Eu nu știu care e situația cu mina de desubt. Ei vor să bage acolo opt mii de oameni, ei trebuie să aibă mașini, trebuie să iasă de acolo. Și noi regional noi ne sufocăm”.

Dacă va trece de consultările publice, proiectul va ajunge pe masa Ministerului Infrastructurii, pentru avizare. Apoi trebuie votat de consilierii municipali. La dezbaterile publice a venit și un reprezentant al actualului proprietar care, însă, a refuzat să ne ofere detalii despre investiții. Conform proiectului, sunt propuse mai multe blocuri de locuințe și birouri, un complex comercial, o grădiniță și chiar o școală primară. Lucrările ar putea dura cel puțin cinci ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.