Acasă Social Cazul băiatului spitalizat din cauza unei porți de fotbal: Avocatul Copilului s-a...

Cazul băiatului spitalizat din cauza unei porți de fotbal: Avocatul Copilului s-a sesizat

0

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu urmare a apariției în mass-media a cazului copilului de șapte ani din raionul Sângerei, care, la data de 30 martie, a fost spitalizat la Institutul Mamei și Copilului, după ce peste el a căzut poarta de fotbal.

Potrivit lui Vasile Coroi, este tot mai evident că problema siguranței copiilor pe terenurile sportive este una sistemică.

Astfel, acest subiect a fost abordat de către Ombudsmanul Copilului inclusiv în Raportul anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023.

De asemenea, avocatul Poporului pentru drepturile copilului remarcă prevederile art. 6 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, care prevede că copilul are dreptul inerent la viață, iar statul are obligația de a asigura supraviețuirea și dezvoltarea copilului.

„Subsidiar, așa cum prevede Comentariul General nr. 4 al Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, „Sănătatea și dezvoltarea adolescenților în contextul Convenției cu privire la Drepturile Copilului”, în exercitarea obligațiilor sale, statele părți trebuie să ia toate măsurile legislative, administrative și de altă natură corespunzătoare pentru realizarea și monitorizarea drepturilor adolescenților la sănătate și dezvoltare. În acest scop, potrivit comentariului, statele părți trebuie să îndeplinească în mod special următoarea obligație: „Să creeze un mediu sigur și propice pentru adolescenți, inclusiv în cadrul familiei lor, în școli, în toate tipurile de instituții în care pot trăi, la locul de muncă și/sau în societate în ansamblu”.

Constatăm, cu regret, că la nivel național lipsesc reglementările în ceea ce privește amenajarea terenurilor de fotbal, fapt care aduce prejudiciu siguranței vieții și sănătății persoanelor. Crearea cadrului normativ național este de competența autorității centrale de specialitate. Astfel, urmare a constatării de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a acestei deficiențe la nivel de reglementare, Ombudsmanul Copilului a sesizat Ministerului Educației și Cercetării necesitatea inițierii unui proces care ar avea drept rezultat stabilirea normelor și a standardelor minime în privința amenajării și exploatării terenurilor sportive de pe teritoriul țării, astfel încât viața, sănătatea și integritatea copiilor să fie garantată.

Până la realizarea acestui deziderat, Ombudsmanul Copilului contează pe susținerea și implicarea autorităților publice locale în ceea ce privește securizarea spațiilor de agrement și asigurarea unui mediu sigur și favorabil creșterii și dezvoltării copiilor. În acest scop, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a transmis un aviz consiliilor raionale/municipale prin care a recomandat, printre altele, întreprinderea acțiunilor în vederea identificării, evaluării stării de fapt, verificării și securizării terenurilor sportive de pe teritoriul raionului/municipiului”, se arată într-un comunicat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.