Acasă Extern Avertisment: Europeniii inspiră zilnic un nivel inacceptabil de poluanţi

Avertisment: Europeniii inspiră zilnic un nivel inacceptabil de poluanţi

0

Cele mai multe ţări europene au depăşit limitele legale pentru cel puţin un poluant cheie al aerului, avertizează Agenția Europeană de Mediu. Datele oficiale din 2019 şi datele provizorii din 2020 provenite de la 4.500 de staţii de monitorizare din 40 de ţări semnalează că mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, transmite SafeNews.md cu referire la Digi24.ro.

Chiar dacă restricțiile impuse în mare parte din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus au condus la îmbunătățirea calității aerului, datele arată că nu au redus în totalitate riscurile provocate de particulele fine (PM2,5) şi ozonul de la nivelul solului, ambele putând ameninţa sănătatea oamenilor.

În centrul și estul Europei au fost înregistrate cele mai ridicate concentrații de particule fine proveniți din combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi în industrie. În schimb, în sudul Europei se întâlnesc concentrații de ozon foarte ridicate.

Poluarea aerului, cel mai mare pericol la care sunt expuși europenii

Agenţia Europeană de Mediu afirmă că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri, scrie Agerpres.

Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.

Uniunea Europeană a stabilit limite pentru 13 poluanţi atmosferici, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să-şi prezinte miercuri liniile directoare actualizate în care se vor aplica standarde mult mai stricte.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.