Acasă Politic Alexandru Slusari: „Compania Agrofloris Nord intenționează să exporte în perioada următoare 6000...

Alexandru Slusari: „Compania Agrofloris Nord intenționează să exporte în perioada următoare 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești”

0

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari susține că în perioada următoare compania „Agrofloris Nord” ar urma să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești. Majoritatea acestei cantități de grâu ar fi fost scoasă din rezerva de stat a R. Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Compania ar fi solicitat de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) prelevarea imediată a probelor pentru efectuarea expertizei fitosanitare și eliberarea în regim de urgență a certificatului fitosanitar, spune Slusari.

„SRL Agrofloris Nord (compania din grupul holdingului Trans-Oil) intenționează să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești în perioada 8 mai – 10 mai. Majoritatea acestei cantități de grâu a fost scoasă din rezerva de stat. În perioada următoare, urmează să acosteze nava pentru încărcare. Până la finele lunii mai se planifică exportul întregii cantități respective de grâu (…). Factorii de decizie de la ANSA simt diverse presiuni din partea reprezentanților Trans-Oil și ale altor structuri, inclusiv internaționale, pentru a elibera certificatul fitosanitar”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

În context, deputatul solicită repetat interzicerea imediată a exportului de grâu „în caz contrar, tot ce s-a întreprins până acum pe subiectul grâului, poate fi calificat drept un piar politic fără rezultat real pentru securitatea alimentară a țării”.

„Unica soluția urgentă rămâne a fi interzicerea imediată a exportului de grâu. Măcar a celui provenit din rezerva de stat. Repet a câta oară aceasta cerință! Se impune convocarea proximă a Consiliului Suprem de Securitate (nu mai târziu decât mâine), care să ceară imperativ de la Guvern introducerea restricțiilor temporare pentru exportul grâului. În caz contrar, tot ce s-a întreprins până acum pe subiectul grâului, poate fi calificat drept nimic altceva decât un piar politic fără rezultat real pentru securitatea alimentară a țării. Vreau să cunosc cine își asumă eventuala majorare a prețului la pâine, în special, în perioada electorală. Chiar dacă înțeleg că pentru grupările oligarhice cu cât este mai rău în țară, cu atât e mai bine”, a adăugat Slusari.

Pe 29 aprilie, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.

Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.