Acasă Extern Africa de Sud: Mandatul de arestare pe numele lui Putin ne pune...

Africa de Sud: Mandatul de arestare pe numele lui Putin ne pune beţe în roate

0

Mandatul internaţional de arestare pe numele lui Vladimir Putin ne pune „beţe în roate”, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

Africa urmează să găzduiască în luna august un summit al ţărilor BRICS, la care este invitat ți președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

„Toţi şefii de stat ar trebui să asiste la summit. Dar acum avem beţe în roate cu acest mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ramaphosa, într-o conferinţă de presă.

„Sunt necesare alte dispoziţii pentru a vedea cum se va ţine cont de acesta, iar aceste dispoziţii sunt în curs de elaborare. Odată ce vor fi luate, se vor face anunţurile necesare”, a adăugat el, fără alte precizări.

Africa de Sud, care întreţine legături strânse cu Rusia, urmează să găzduiască în luna august un summit BRICS, grup de ţări din care fac parte Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia.

Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin sub suspiciunea de „deportare” de copii ucraineni în cursul ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Teoretic, Africa de Sud este obligată să îl aresteze pe Putin

Membră a CPI, Africa de Sud este obligată teoretic să-l aresteze pe preşedintele rus la sosirea sa în ţară.

Africa de Sud este criticată de la începutul războiului în Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria afirmă că respectă o poziţie „neutră” şi refuză să se alăture apelurilor ţărilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că vrea să favorizeze dialogul între beligeranţi.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale.

Legăturile între Africa de Sud şi Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Naţional African (ANC) în lupta împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare emis de CPI a zdruncinat scena politică în Africa de Sud. Primul partid al opoziţiei, Alianţa Democratică (DA), a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat, solicitând CPI să forţeze mâna guvernului.

Dar partide de stânga, între care partidul comunist sud-african – aliat al Congresului Naţional African, aflat la putere, – au cerut guvernului să-l primească pe Vladimir Putin şi să se retragă din CPI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.