Legea, nu e lege și pentru procurori! Cel puțin asta se înțelege din acțiunile unui procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) care și-a asumat rolul de procuror ierarhic superior, declarând nulă o plângere în care erau contestate propriile sale acțiuni. În posesia redacției SafeNews.md au intrat acte ce demonstrează acțiunile ilegale ale acuzatorului. Rugat să comenteze acțiunile subalternului său, șeful PCCOCS Ion Caracuian a acuzat redacția noastră de depășirea atribuțiilor de serviciu.
La data de 26 ianuarie 2021, fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi a fost recunoscut în calitate de bănuit de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Concomitent, procurorul din cadrul PCCOCS, Alexandru Guzic a dispus și reținerea acestuia în baza art. 166 din Codul de procedură penală.
Partea apărării, însă a contestat procurorului ierarhic superior legalitatea procesului verbal de reținere, cerând declararea nulității acestuia. În actele de mai jos puteți vedea motivarea avocatului Sergiu Moraru.
Plângerea avocatului, însă a fost examinată de același procuror, Alexandr Guzic, acțiunile căruia erau contestate. Astfel, contrar prevederilor legale, Alexandr Guzic și-a recunoscut proprile acțiuni ca fiind legale, respingând solicitările avocatului.
Astfel, prin emiterea ordonanței din 05.02.2021 procurorul Alexandr Guzic, a cărui acțiuni erau contestate în plângerea avocatului Sergiu Moraru, a acționat contrar prevederilor art.531, art.2991, 2992 alin (2) din Codul de procedură penală.
Este inadmisibil ca procurorul acțiunile căruia sunt constatate ca fiind ilegale să examineze plângerea adresată procurorului ierarhic superior. Aceasta este o încălcare gravă și nu-mi este clar cum poți formula acuzații ex-procurorilor pentru încălcări procesuale, dacă la anchetarea ultimilor sunt admise încălcări procesuale și mai grave.
Aspectele date reconfirmă afirmațiile părții apărării potrivit cărora, acheta este o răzbunare. NU este obiectivă și nu are drept scop stabilirea adevărului obiectiv” a declarat avocatul Sergiu Moraru.
Contactat telefonic, procurorul Alexandr Guzic a refuzat să comenteze cazul, direcționându-ne către serviciul de presă al instituției. Ulterior acesta a asigurat că va reveni cu detalii, lucru care nu s-a întamplat până la publicarea materialului.
Portalul nostru a luat legătura și cu procurorul ierarhic superior, domnul Ion Caracuian, șef al PCCOCS pentru a întreba cum explică acțiunile subalternului său, acesta însă a refuzat să comenteze acuzând redacția noastră de încălcare a atribuțiilor de serviciu.
” – Dumneavoastră sunteți cumva judecător de instrucție ca să adresați așa întrebări. Asta se discută la procurorul ierarhic superior, nu se face justiție pe filiera care ați abordato.
– Nu, dar vrem să înțelegem de ce nu procurorul ierarhic superior a analizat această plângere?
– Vă mai spun o dată, nu am dreptul să discut cu Dvs pe o asemenea tematică, din punct de vedere al Codului de procedură penală.
– Dar acțiunile procurorului nu este o încălcare a legislației?
– Dvs vă depășiți atribuțiile, nu înțelegeți oare? Justiția nu se face în stradă, sau la televizor.” a declarat Ion Caracuian pentru SafeNews.md
Amintim că marți 26 ianuarie, fostul acuzator anticorupție a fost invitat pentru audieri în jurul orei 14:30. În cadrul acestora, procurorul delegat în cadrul PCCOCS, Alexandru Guzic i-a înaintat calitatea de bănuit, fiind reținut pentru un termen de 72 de ore.
La 29 ianuarie curent, Judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana a admis parțial demersul procurorilor prin care se solicita aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile, iar Roman Statnîi a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost menținută și de Curtea de Apel.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.