Acasă Justiţie DOC // Cazul Moldasig ajunge la CSM. Magistrații judecătoriei Rîșcani fac demers...

DOC // Cazul Moldasig ajunge la CSM. Magistrații judecătoriei Rîșcani fac demers în apărarea Olesei Țurcan

0

Magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, specializați în materia de contencios administrativ, au semnat o adresare către Consiliul Superior al Magistraturii în care își manifestă dezacordul cu „campania mediatică” care se derulează împotriva judecătoarei Olesea Țurcan, inclusiv de către unii politicieni și formatori de opinie, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit sursei citate, judecătorii se referă la modul în care abordează Comisia Națională a Pieței Financiare, unii politicieni și formatori de opinii hotărârile judecătorești.

Acum trei săptămâni, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a expediat o sesizare la Procuratura Generală în care susținea că judecătoarea Olesea Țurcan, de la Judecătoria Chișinău cu sediul Rîșcani, ar fi emis cu bună știință o încheiere care ar contravine legii, prin care un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig sau 450 100 de acțiuni, în valoare de peste 45 milioane de lei. Deputatul i-a cerut lui Alexandr Stoianoglo să verifice legalitatea acțiunilor Olesei Țurcan, încadrându-le prin prisma prevederilor articolului 307 Cod Penal – Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii.

Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacție fermă față de „atacurile fără precedent”, întrucât aceștia nu au posibilitatea de a intra în dialog cu cei care îi acuză, din punct de vedere legal și deontologic.

Potrivit lor, cei nemulțumiți de hotărârea judecătorească trebuie să recurgă la formularea căilor legale de atac și nu intimidând atât judecătorul cât și întregul sistem.

„Încercarea autorității publice, a persoanelor politice și publice de a îndreptăți atacurile țintite împotriva judecătorului, prin invocarea apărării unui interes a statului, reprezintă o modalitate de a-și justifica încercările de influență inadecvată și intimidare a judecătorilor”, se arată în adresare.

Sursa citată menționează că pe agenda ședinței CSM din 8 decembrie se regăsește un subiect cu privire la sesizarea judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, Olesea Țurcan, referitor la apărarea independenței și reputației profesionale. Tot ea urmează să ceară să fie suspendată din funcție în legătură cu acordarea concediului de maternitate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.