Acasă Politic Sergiu Litvinenco: Prin acordut de creditare a Republicii Moldova, Rusia a obţinut...

Sergiu Litvinenco: Prin acordut de creditare a Republicii Moldova, Rusia a obţinut beneficii cum nu a obţinut nici de la Bangladesh sau Venezuela

0

Conform acordului de credit din Rusia, statul Republica Moldova trebuie să preia datoriile unor agenţi economici care se împrumută de la bănci ruseşti, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească. Republica Moldova este singurul stat căruia, de la independenţă încoace, Rusia i-a impus o asemenea clauză, a afirmat deputatul PAS Sergiu Litvinenco într-un briefing de presă.

„În ce măsură acest credit este unul frăţesc, aşa cum afirmă Dodon sau, dimpotrivă, este unul de la care Federaţia Rusă a obţinut beneficii cum nu a obţinut nici de la Bangladesh sau Venezuela”, a spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputattului, din principiu este inadmisibil ca un stat să garanteze şi să plătească din banii cetăţenilor un credit luat de un agent economic aflat pe teritoriul acelui stat.

„Modul cum este formulată clauza lasă loc de multe interpretări şi de aplicări neclare, nesigue. Semnătura ambasadorului R. Moldova în Rusia pe un acord de credit semnat de un agent economic din R. Moldova şi o bancă rusească, este considerat coordonare cu partea moldovenească sau nu?”, s-a întrebat Sergiu Litvinenco.

La rîndul lui, deputatul PAS Igor Grosu, s-a adresat către deputaţii PDM să treacă peste interesele de partid şi să se gândească la consecinţele pe care le poate avea un astfel de acord de creditare.

„Vă invităm să analizaţi. Dacă e nevoie, noi putem veni cu informaţii suplimentare şi să cerem Guvernului să revină asupra acordului”, a spus Igor Grosu.

Un astfel de apel a adresat şi deputatul PAS Veronica Roşca, care a menţionat că, prin votul din Parlament, se poate găsi o soluţie onorabilă la acest acord.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.