Acasă Politic FOTO// Legea-i nescrisă pentru Dodon. Președintele a inaugurat un teren de joacă...

FOTO// Legea-i nescrisă pentru Dodon. Președintele a inaugurat un teren de joacă în plină stare de urgență

0

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, încalcă o nouă prevedere a Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Mai exact, acesta încalcă punctul 4.3 din Hotărîrea nr. 30 din 11 septembrie 2020 a CNESP – Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracţii şi zone de agrement.

 Șeful statului a participat ieri, 17 septembrie, inaugurarea unui teren de joacă pentru copii, la Ceadîr-Lunga. La inaugurarea terenului, cu o suprafață de 300 mp, au participat mai mulți copii, care au și testat noile caruseluri, dar și locuitori, care nu au respectat întocmai normele sanitare împotriva răspândirii noului coronavirus.  

 Mai mult, din poze se observă că la eveniment a participat un număr de persoane mai mare de 50, ceea ce înseamnă, din nou, încălarea prevederilor CNESP, care nu permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. 

 În pozele de la eveniment, Dodon apare alături de mai mulți copii. Este de menționat faptul că acest lucru a fost criticat anterior de Avocatul pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. Aceasta condamnă cu fermitate orice acțiuni prin care s-ar face uz de copii, profitând de vulnerabilitatea acestora, pentru sensibilizarea publicului și obținerea unui transfer de imagine pozitivă. 

Anticipând producerea unor astfel de incidente în campania pentru alegerea președintelui țării, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului le-a sugerat, ieri, candidaților sau staff-urilor electorale ale acestora să-și modifice strategiile de comunicare, pentru a exclude acest gen de activități, care ar putea fi înlocuite, de exemplu, cu donații de calculatoare elevilor din familiile cu mulți copii sau social vulnerabile, fără a se face prea multă publicitate. 

 Dodon, candidat „independent” la alegerile prezidențiale, pare să nu-i pese de asemenea sugestii. 

 Amintim că, aceasta nu este prima încălcare a prevederilor Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică de către șeful statului. Anterior, Igor Dodon a vizitat mai multe clase ale Liceului teoretic „Alexandru Agapie” din Pepeni, raionul Sângerei, fără a purta mască, dar și un gimnaziu din Drochia. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a condamnat orice gest de nerespectare a prevederilor deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba despre instituțiile de învățământ. 

Ulterior, Șarov a emis un ordin prin care interzice accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Președintele a salutat decizia Ministerului Educației, dar spune că dânsul va merge în aceste edificii în calitate de președinte, până a fi înregistrat în cursa electorală prezidențială.

„Am văzut acest ordin. Ar fi fost bine ca el să fie permanent, nu doar în campania electorală. Eu consider că politicienii nu au ce căuta în campania electorală prin școli și grădinițe. Mai mult ca atât în situație de COVID. Lucrătorii tehnici trebuie să umble cu halatul, să spele treptele și coridoarele lungi din școlile rămase prin sate și centrele raionale în urma tuturor partidelor. De aceea, evident că e corectă această decizie în perioada electorală și mai ales în situație de COVID”, a declarat astăzi Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.