Acasă Politic Criza din Ucraina. Ministrul de Externe, Nicu Popescu spune că R. Moldova...

Criza din Ucraina. Ministrul de Externe, Nicu Popescu spune că R. Moldova e pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive”

0

Ministrul de externe moldovean Nicu Popescu a asigurat că R. Moldova este pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive” legate de situația tensionată de la granița ruso-ucraineană.

Popescu și-a reafirmat speranța că actualele tensiuni din regiune „vor fi soluționate prin metode pașnice, prin metoda dialogului, în baza respectului suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune, evident și a Ucrainei, evident și a R. Moldova. Evident că suntem foarte îngrijorați, dar sperăm că această fază de tensiuni va fi depășită.”

În context, Ministerul de Externe anunță că ministrul Nicu Popescu a avut astăzi o discuție cu Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

 „Continuăm să coordonăm acțiunile cu partenerii și să monitorizăm îndeaproape situația de securitate din regiune”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În cadrul discuției, șeful diplomației Republicii Moldova a menționat că țara noastră susține ferm activitatea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE în Ucraina, unde Republica Moldova contribuie semnificativ prin detașare de experți.

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, care a cerut cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, cu apeluri către cetățenii săi să părăsească Ucraina, au venit așa țări ca Olanda, Japonia, Israel, Coreea de Sud, Macedonia de Nord, Muntenegru sau Estonia. În același timp, Ambasada Rusă de la Kiev ar fi început evacuarea personalului său.

„Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

Astăzi, președintele SUA, Joe Biden și cel al Rusiei, Vladimir Putin vor discuta subiectul în cadrul unei convorbiri telefonice. Iar între timp, tot mai multe țări recomandă cetățenilor săi să părăsească Ucraina.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.