Acasă Justiţie Judecătorul Respinge Cererea lui Cristian Rizea de Anulare a Retragerii Cetățeniei Moldovenești

Judecătorul Respinge Cererea lui Cristian Rizea de Anulare a Retragerii Cetățeniei Moldovenești

0

Judecătorul Igor Barbacaru a respins, ca fiind neîntemeiată, acțiunea fostului deputat român, Cristian Rizea, care cere în instanță anularea actului prezidențial, prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova. Hotărârea poate fi însă atacată la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului. Extrădat de autoritățile moldovenești în luna aprilie 2023, Rizea are pe rolul instanțelor moldovenești mai multe procese. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) au deconspirat luxul în care trăia Rizea la Chișinău, după ce a fost condamnat în România pentru corupție și s-a refugiat în Republica Moldova. O altă investigație arată cum își asigura un trai pe picior larg din bani împrumutați, scrie anticoruptie.md.

Cristian Rizea a fost extrădat autorităților din România în seara zilei de 27 aprilie 2023. El a fost preluat de Poliția Română și plasat în penitenciar. 

Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Fostul politician român a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, atunci când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa-zisele „dezvăluri”, fiind denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

DNA a cerut 7 ani de închisoare pentru Rizea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitive, în 2019, la patru ani şi opt luni închisoare cu executare. Cu doi ani mai devreme, în timpul desfășurării anchetei și procesului, Rizea a primit statutul de cetățean al Republicii Moldova.

În mai 2019, Ministerul Justiţiei din România a solicitat autorităţilor de la Chişinău extrădarea lui Rizea. Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

În toamna anului 2020, Igor Dodon i-a retras cetăţenia lui Rizea, dar acesta a contestat decretul prezidenţial în instanţă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.