Acasă Politic Majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE și doresc să participe la referendum,...

Majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE și doresc să participe la referendum, sondaj

0

Majoritatea locuitorilor Republicii Moldova susțin aderarea țării la Uniunea Europeană și doresc să participe la referendumul privind introducerea vectorului european în Constituția țării. Ponderea susținătorilor integrării europene a crescut de la 57%, în luna aprilie, la 63%, în septembrie. Acestea sunt rezultatele celui mai recent sondaj de opinie realizat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXa, la solicitarea Institutului Aspen România, Asociației pentru Politică Externă (APE) și Comunității WatchDog.md, transmite IPN.

Aproape 53% dintre respondenți consideră că majoritatea populației Republicii Moldova susține aderarea țării la UE. Dintre susținătorii aderării, 75% cred că majoritatea moldovenilor le împărtășesc opinia. Pe de altă parte, 65% dintre cei care sunt contra aderării la UE consideră că ei formează majoritatea.

Majoritatea respondenților sunt hotărâți să meargă la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategică pe termen lung al țării. Dacă în luna august circa 66% dintre respondenți afirmau că vor vota atât la prezidențiale, cât și la referendum, iar 10% erau indeciși, în luna septembrie numărul indecișilor a scăzut cu 3,5 puncte procentuale.

Unul din mesajele toxice folosit de oponenții referendumului sugerează că diaspora nu trebuie să aibă dreptul să participe la plebiscit. Potrivit autorilor sondajului, acest lucru nu doar că lezează grav dreptul oricărui cetățean de a participa la exercițiile electorale ale țării, dar este o afirmație care nu este susținută de peste 60% din respondenții sondajului.

Nu în ultimul rând, anumiți lideri politici insinuează că referendumul constituțional nu ar conta pentru procesul de integrare europeană, îndemnând oamenii să nu își exprime opinia. Datele sondajului arată însă că 69% dintre  respondenți consideră că referendumul din data de 20 octombrie este un pas important pentru procesul de aderare la UE.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1021 de persoane, în perioada 13-22 septembrie, cu o eroare maximă de +3,1%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.