Acasă Politic Ion Chicu, către agricultorii care ies în stradă cu tehnica şi blochează...

Ion Chicu, către agricultorii care ies în stradă cu tehnica şi blochează traseele: Guvernul nu va tolera şantajul

0

În debutul ședinței Guvernului de miercuri, 12 august, premierul s-a referit la protestele agricultorilor de marți care au blocat, pe alocuri, traseele naționale.
Ion Chicu a declarat că fermierii nu vor obține nimic mai mult prin această metodă, decât ceea ce a fost promis deja de autorități.

„Vă anunț că Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera șantaj de acest gen. Agricultorii vor primi suport, dar nici într-un caz nu pot crea dificultăți altor cetățeni. Blocarea traseelor nu e o soluție și cu asta nu veți obține nimic mai mult decât a fost deja promis și alocat. Aceasta nu e o soluție și vă rog să înțelegi acest lucru”, a spus Chicu.

Șeful Guvernului a vorbit despre cum a afectat seceta recolta de cereale și ce întreprinde Executivul pentru ajutorarea agricultorilor care au suferit pierderi în acest an.

„Anul acesta ne confruntăm cu o secetă severă, care a început încă de anul trecut. A fost afectată semnificativ prima grupă de cereale. Am făcut o evaluare a pierderilor – peste 180 de mii de hectare din 415 mii de hectare au fost afectate în măsură mai mare de 60%. Aproape 200 de mii de hectare au fost reînsămânțate.

În această situație Guvernul a venit cu propunerea de alocare a 200 de milioane de lei pentru a ajuta agricultorii care au avut pierde în legătură cu prima grupă de cereale”, a declarat oficialul.

Potrivit lui Ion Chicu, Ministerul Agriculturii și AIPA au lansat deja procesul de alcoare a acestor bani.

„Fac apel ca agricultorii să aplice cât mai grabnic pentru a beneficia de acești bani. Sunt resursele financiare pe care R. Moldova le alocă agricultorilor pentru a-i ajuta”, a adăugat șeful Executivului.

Acesta a mai anunțat că autoritățile au lansat evaluarea pierderilor pentru grupa a doua de cereale.

„Sunt peste 800 de mii de hectare cu aceste culturi. Pierderile, la fel, sunt foarte mari. După finalizarea evaluării vom veni cu propunerea de ajutor”, a specificat Chicu.

Premierul a salutat inițiativa celor patru partide (PSRM-PD-PAS-Platforma DA) care „au început discuțiile realiste, împreună cu Guvernul, pentru a asigura securitatea aliemntară și suport agriculturii”.

Fermieri au blocat astăzi din nou mai multe trasee naționale și au cerut demisia lui ministrului Agriculturii, Ion Perju. 

cotidianul.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.