Acasă Politic Experți, despre pretinsa discuție a lui Dodon cu Merkel și Macron privind...

Experți, despre pretinsa discuție a lui Dodon cu Merkel și Macron privind Transnistria: „Rodul imaginației sale”

0

Comentatori politici de la Chișinău consideră că Igor Dodon nu a vorbit într-un cadru oficial despre problema transnistreană cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, iar declarația că ar fi fi discutat cu liderii europeni este una electorală.

„Eu cred că actorii geopolitici mari vor vrea să arate aici o oarecare istorie de succes. Nu ne va fi numai nouă convenabil, nouă ne este convenabil să unim Moldova în condiții normale, dar și americanilor, rușilor, europenilor și când acest punct va apărea în agenda lor, nu pe pagina 100, dar pe prima sau a doua pagină în discuțiile lor geopolitice, atunci va apărea această șansă pentru noi”, a declarat Dodon la întrevederea cu jurnaliștii care s-a desfășurat vineri.

Potrivit șefului statului, anume această sarcină și-a propus-o în ultimii 3,5 ani – să convingă actorii geopolitici mari – „cu președintele Franței am discutat și nu numai o dată, cu rușii, cu Merkel și cu americanii”. 

„Frica” cea mai mare a lui Dodon este ca această problemă să fie încredințată României, amenințând cu „o nouă escaladare a situației” la Nistru.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, atunci când Dodon spune că a vorbit cu Merkel și Macron despre o problemă destul de importantă pentru Republica Moldova, un conflict înghețat care afectează inclusiv securitatea Europei per ansamblu, este evident că o asemenea problemă nu se discută în timpul unei întâlniri sporadice pe culoarele unor summit-uri.

„Ca să discuți această problemă la modul cât de cât serios, este nevoie de timp, este nevoie de o abordare inclusă pe o agendă de zi. Din acest punct de vedere, niciodată nu a existat o întâlnire oficială între acești oameni de stat cu Dodon. Este evident că Dodon cel puțin exagerează”, spune Țăranu.

Potrivit expertului, o asemenea declarație este o încercare disperată de a dezbate criticile care i se aduc pentru că a adus RM într-o izolare internațională. Este o mișcare mai degrabă electorală, decât una cu un sens practic.

„Declarația cu „frații români” și „escaladarea situației” este o declarație electorală. Dodon foarte bine știe că acea parte a electoratului moldovenesc este filo-română niciodată nu o să voteze pentru Dodon, și invers. Susținătorii lui Dodon sunt în mare majoritate – românofobi. Este o declarație electorală care duce la dezbinarea societății și pentru a lua al doilea mandat”, a concluzionat Țăranu.

Comentatorul politic Ion Tăbârță spune că nu este un secret că Dodon își dă sieși importanță prin asemenea declarații. „Este suficient să ne uităm la modul cum discută, cum organizează. Comportamentul lui este unul de a-și da importanță”, zice Tăbârță.

„A fost o declarație care cumva a trecut pe neobservate, însă eu cred că se coace ceva. Dar nu se coace aici, în interiorul Republicii Moldova, dar inițiativa unei posibile soluționări a problematicii transnistrene vine pe filiera rusă. Dodon ar putea să transmită un asemenea mesaj cancelarilor occidentali doar prin intermediul Rusiei”, consideră Tăbârță.

Pentru expert, este foarte bine cunoscut că prin soluționarea conflictului transnistrean, Rusia încearcă să-și impună influența în R. Moldova. De aici vine și inițiativa legată de anumite modificări legislative care spune că UTA Găgăuzia ar putea aviza orice proiect care se referă la autonomia găgăuză.

„Cred că se pregătește terenul unei federalizări tacite. Bine, nu va fi cuvântul federalizare, iar Dodon a spus asta clar când a discutat cu Plahotniuc și Iaralov în calitate de intermediar al lui Kozak. El spune că nu va fi cuvântul federalizare, ci despre statutul regiunii transnistrene în componența R. Moldova. Acesta e un mesaj al Federației Ruse, iar Dodon este avizat să-l transmită. Dodon este un instrument pentru Rusia”, concluzionează Tăbârță.

Editorialistul Nicolae Negru spune că ceea ce a zis președintele în general, e în stilul lui Dodon, să spună orice-i vine prin cap.

„S-a întâlnit o dată cu Macron, dacă nu mă înșel, pe coridor, la Ierusalim. Nu era momentul și contextul de a pune în discuție o întrebare așa de importantă și complicată. Nu cred că Macron a intrat în detalii. Desigur, Macron cunoaște problema conflictului transnistrean. Cu Merkel în general, nu cunoaștem să se fi întâlnit vreodată, cunoaștem că el a avut o discuție la telefon cu Steinmeier. Nu poți să spui că Merkel și Steinmeier au aceeași viziune cu privire la conflictul transnistrean. Faptul că reprezentanța UE sau a Parlamentului European, în unele comisii, ar fi cetățeni români, iarăși e o declarație de tot hazul, dacă nu ar fi de plâns”, spune Negru.

Potrivit lui Negru, ceea ce a spus Dodon e o declarație electorală și totodată e dovoda unei crize, pentru că Dodon se află în izolare, nu numai din cauza pandemiei, dar și din cauza reputației sale de președinte corupt. A fost implicat și în anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, a primit pungi cu bani de la Plahotniuc și a fost implicat în extrădarea profesorilor turci.

Negru concluzionează că abordarea lui Dodon este fantezistă, o improvizație. „O investigație ar stabili că toate acestea sunt rodul imaginației sale”, concluzionează Negru. 

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.