Iurie Perevoznic, unul dintre adjuncții suspendați ai procurorului general, Alexandr Stoianoglo și dânsul proaspăt suspendat din funcție, confirmă public faptul că șeful Procuraturii a încălcat legea atunci când a dispus achitarea fostului șef PCCOSC Nicolae Chitoroagă a circca 300 mii de lei la plecarea din sistem, contrar legii. Declarațiile în acest sens au fost făcute astăzi, 6 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate în susținerea lui Stoianoglo. Totuși, drept argument, Perevoznic susține că semnarea actului respectiv a fost ”o eroare tehnică” și că imediat ce a aflat despre această încălcare, a fost dispusă returnarea banilor acordați lui Chitoroagă, fapt care s-ar fi produs la mijlocul lunii septembrie curent. Asta în condițiile în care redacția SafeNews.md a mediatizat subiectul încă din luna mai 2020, expediind solicitări de informații în adresa Procuraturii.
Portalul de știri SafeNews.md a fost cel care încă în luna mai a anului 2020, a scris despre faptul că deși a fost suspendat din fucție, după ce sa ales cu un dosar penal pe numele său, fostul șef PCCOCS, a fost eliberat din organele de drept la cererea proprie. Mai mult decât atât acesta s-a pricopsit și cu o indemnizație unică pentru concediere de peste 272 mii lei. Subiect despre care Procuratura Generală evită să vorbească.
Deși redacția a solicitat printr-o cerere oficială, adresată Procuraturii Generale, să ni se prezinte copia ordinului de eliberare a lui Chitoroagă, reprezentanții instituției au ignorat subiectul. Astfel că un răspuns nu a fost recepționat. Analizând, însă declarația de avere și interese persoanel depuse către Chitoroagă, acesta indică faptul că în urma concedierei sale s-a ales totuși cu indemnizația unică. Nici mai mult, nici mai puțin, Chitoroagă a primit 272.935 lei.
După mediatizarea subiectului, ex-șefa Aparatului Procuraturii Generale, a emis un răspuns la solicitare prin care am fost informați că Procuratura nu este în drept să elibereze copia ordinului de eliberare din funcție a dlui Nicolae Chitoroagă.
La circa un an distanță, mai exact la 19 iulie curent, redacția SafeNews.md a reușit să obțină ordinul semnat de Stoianoglo pe care Procuratura Generală, evita să-l facă public.
Astfel, ordinul respectiv demonstrează faptul că Alexandr Stoianoglo, ocupând funcția de procuror general a încălcat vădit legea. Or, potrivit alin.(5) al art. 62 din Legea cu privire la Procuratură, este indicat că: „Dacă, la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei prevăzute mai sus se suspendă pînă la soluţionarea irevocabilă a cauzei. În cazul constatării vinovăţiei procurorului în aceste cauze, indemnizaţia nu se acordă.”
Prin urmare, în urma semnării acelui ordin, Alexandr Stoianoglo ar fi prejudiciat statul cu o sumă care potrivit art. 126, ar fi în proporții mari.
Sursele SafeNews.md au confirmat pentru redacția noastră că întradevăr, banii oferiți ilegal lui Nicolae Chitoroagă ar fi fost returnați instituție, la data de 16 septembrie 2021 – cash. Însă putem constata că acest fapt s-ar fi produs la circa doi ani distanță, și nu imediat ce sa depistat încălcarea, așa cum susține Perevoznic, în apărarea lui Stoianoglo.
Precizăm că procurorul general, suspendat, Alexandr Stoianoglo a fost reținut ieri pentru o perioadă de 72 de ore într-o cauză penală pornită pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente.
O scurtă documentare a Codului penal, ne face să înțelegem că acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo, legat de semnarea acestuia ordin s-ar putea încadra în prevederile articulului 328. Prin urmare Alexandr Stoianoglo este apt dea fi tras la răspundere, cel puțin pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.
Articolul 328. Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu
- (1) Săvîrşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice,
- se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
- (11) Refuzul neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrîngerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv desfăşurarea neîntemeiată a unor controale, dacă aceasta a cauzat daune drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în valoare de cel puţin 10 salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvîrşirii faptei,
- se pedepseşte cu amendă de la 1200 la 4000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 6 luni, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 pînă la 5 ani.
- (2) Aceleaşi acţiuni însoţite:
- b) de aplicarea armei;
- se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
- (3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2):
- b) săvîrşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică;
- c) săvîrşite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale;
- d) soldate cu urmări grave,
- se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.