Noi încălcări admise de procurori pe dosarele de rezonanță continuă să iasă la suprafață. De această dată vorbim despre un alt dosar pornit pe numele ex-procurorului anticorupție, Roman Statnîi, care este învinuit că l-ar fi deposedat de avere pe un fost consiler al ex-preşedintelui Igor Dodon, Evgheni Kheyman. Acestea au fost depistate de către Judecătoria municipiului Chișinău cu sediul Ciocana, care a dispus anularea unei ordonanțe emisă de procurorul de caz PCCOCS, Vladislav Căruceru prin care au fost respinse câteva cereri ale apărării, dar și ordonanța procurorului General, Alexandr Stoianoglo, prin care a fost dispusă repingerea contestării celei din urmă. Prin urmare, procurorul de caz a fost obligat să lichideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului.
Potrivit încheierii judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana, Roman Mazureț, din 16 august 2021, ajunsă în posesia SafeNews.md se invocă faptul că urmărirea penală pe dosarul intentat pe numele lui Statnîi a fost realizată cu diverse încălcări.
Mai exact Statnîi, având calitatea procesuală de învinuit a înaintat în adresa procurorului mai multe plângeri, o serie de plângeri având solictarea de a efectua diferite acţiuni de urmărire penală (audierea martorilor, efectuarea confruntărilor, iniţierea comisiilor rogatorii, prezentarea spre recunoaştere).
O altă plângere înanintată de apărare viza obiectul neclaritatății învinuirii şi explicarea acesteia învinuitului şi ultima plângere depusă cu privire la verificarea legalităţii aplicării mijloacelor tehnice speciale (cătuşele) de către colaboratorii serviciului de escortă la însoţirea învinuitului Statnîi Roman în şedinţele de judecată de examinare a măsurilor preventive şi atragerea la răspundere a persoanelor care după părerea petiţionarului au abuzat.
Drept rezultat, procurorul în secţia unificare a practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale, Vladislav Căruceru, la 19.06.2020, a emis ordonanța cu privire la respingerea tuturor cererilor formulate de apărătorul Sergiu Moraru şi învinuitul Statnîi Roman.
Ordonanța emisă de Căruceru a fost contestată Procurorului General în ordinea art. 299‘CPP, iar drept rezultat,la 13.07.2020, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a emis o ordonanță prin care s-a dispus respingerea plângerii depuse împotriva ordonanţei emise de procurorul Căruceru.
Prin urmare, judecătorul de intrucția a constat că soluția adoptată de către procurorul de caz Vladislav Căruceru, dar și a procurorului general Alexandr Stoianoglo este una contradictorie de fapt și de drept.
Amintim că Roman Statnîi este învinuit de abuz în serviciu şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Denunțul împotriva lui Statnîi și presupusului său complice, Mukhmad Galaev, a fost scris de către soția fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman.
Acesta a fost învinuit și condamnat pentru escrocherie. Acuzatorul susţine că fostul procuror Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.
Kheyman mai susține că ar fi fost amenințat de Statnîi și obligat să cedeze bunuri și bani în valoare totală de 1,8 milioane de euro, inclusiv un apartament în Londra.
Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declara membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. Amintim că numele său a figurat în investigația RISE Moldova privind sponsorizarea PSRM dintr-un offshore din Bahamas în timpul campaniei prezidențiale din 2016.
Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. În mai 2020, Statnîi a fost reţinut şi plasat în arest peventiv, fiind deţinut timp de două luni în Penitenciarul nr. 13. Apoi a fost plasat în arest la domiciliu. Pe moment, fostul procuror se află sub control judiciar.
Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Dosarul respectiv nu are finalitate.
SafeNews.md precizează că acesta nu este singurul dosar în care este vizat ex-procurorul Roman Statnîi unde procurorii au comis anumite încălcări. Un exemplu este și dosarul VENTO.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.
[…] CITEȘTE MAI MULT: DOC // Încălcări în dosarul Statnîi vs Kheyman. Instanța a dispus anularea câtorva ordonanțe… […]