Dorel Musteață, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) afirmă, într-o declarație pentru ZdG, că doi consilieri, unul al premierului Ion Chicu și altul angajat în cadrul Președinției R. Moldova, i-ar fi cerut lui, dar și altor membri ai instituției, demisia din funcții în cadrul unor vizite pe care aceștia le-au întreprins la sediul CSM.
Evenimentele ar fi avut loc la sfârșitul anului trecut deși, conform legii, CSM este independent „în relaţiile cu autorităţile publice”. „Da, a fost și a cerut demisia membrilor CSM. Eu confirm. Am participat la acea ședință, așa și a fost”, ne-a comunicat Nina Cernat, un alt membru al CSM.
Reprezentantul Președinției neagă însă și spune că „eu cu mai mulți membri ai CSM așa ceva nu am abordat”, precizând că ar fi fost „un schimb de opinii, nu a fost o cerință sau ceva”.
Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova consideră că „orice cerere de depunere a mandatelor, dacă a fost făcută în numele instituțiilor pentru consilierii prim-ministrului și al președintelui țării, reprezintă un abuz”.
Musteață: „Eram conştient de faptul că vor fi întreprinse acţiuni de intimidare în privinţa tuturor membrilor CSM”
Ulterior, susține membrul CSM, peste aproximativ o săptămână, la sediul CSM ar fi fost vizitat de către Nicolae Posturusu, care, de asemenea, ar fi cerut demisia din funcţia de membri a CSM. „Evident, i-am comunicat că nu o să depunem astfel de cerere”, menționează Musteață.
„Ca urmare, eram conştient de faptul că vor fi întreprinse acţiuni de intimidare în privinţa tuturor membrilor CSM care au refuzat să demisioneze. Mai apoi, au fost operate modificări în legislaţie şi CSM-ul a devenit nelucrativ din cauza măririi numărului de membri. Situaţie cunoscută de către toată lumea”, precizează Dorel Musteață, care era președinte interimar al CSM în acea perioadă.
Membrul CSM mai precizează că ulterior, a fost inițiat un dosar penal pe numele fratelui său, angajat în cadrul Serviciului Vamal.
„Da, a fost și a cerut demisia membrilor CSM. Eu confirm. Am participat la acea ședință, așa și a fost”, ne-a comunicat Nina Cernat, un alt membru al CSM.
Posturusu: „A fost ca un schimb de opinii, nu a fost o cerință sau ceva”
Nicolae Posturusu, secretarul general al Aparatului preşedintelui R. Moldova a confirmat că a discutat anterior cu Dorel Musteață, dar neagă că a cerut demisia acestuia și a altor membri ai CSM și susține că întâlnirile nu ar fi avut loc în luna noiembrie.
Angajatul președinției susține că „a fost ca un schimb de opinii, nu a fost o cerință sau ceva. Situația era de așa natură că ei, ca să supraviețuiască, au început un război și o răzbunare pentru toate supărările pe care le-au avut pentru că nu au ajuns unde au vrut să ajungă la funcții. Eu i-am spus că chestia asta pe care o faceți nu face bine pentru justiție, pentru că justiția trebuie să fie sobră, solidă, corectă și să facă justiție, dar să nu se antreneze în jocuri politice. A fost un schimb de opinii, nu a fost o cerință, a fost mai mult o părere a mea personală. Asta a fost în contextul adunărilor care aveau loc atunci, cam prin iunie”.
Cât despre dosarul penal inițiat pe numele fratelui membrului CSM, Posturusu afirmă că acesta nu are legătură cu activitatea lui Musteață și că, de fapt, membrul CSM ar fi adoptat „o tactică de a se victimiza”.
ZdG a încercat să discute și cu Nicolae Eșanu, consilierul premierului Ion Chicu, doar că acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele ZdG. Redacția este deschisă pentru a prezenta poziția consilierului premierului la acest subiect.
Guzun: „Este inadmisibil ca asemenea acțiuni au loc”
Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova consideră că „orice cerere de depunere a mandatelor, dacă a fost făcută în numele instituțiilor pentru consilierii prim-ministrului și al președintelui țării, reprezintă un abuz”.
Ce spunea membrul CSM în urmă cu o săptămână
ZdG a scris anterior că fratele membrului CSM, colaborator vamal, este vizat într-un dosar penal deschis în urmă cu aproximativ două luni. Inițial, acesta a fost reținut de procurori, dar eliberat la mai puțin de 48 de ore. Dorel Musteață, fost președinte interimar al CSM reclama faptul că dosarul penal intentat pe numele fratelui său reprezintă „o răfuială politică”. Musteață preciza că știe că ar fi fost filat începând cu luna iunie 2019 și susținea că dosarul pe numele fratelui său ar fi o consecință a faptului că, începând cu luna decembrie 2019, a refuzat de mai multe ori să-și dea demisia din funcția de membru al CSM, demisie care i-ar fi fost cerută de către „factori politici și unele persoane care dețin funcții oficiale”. „Eu am fost filat din luna iunie. Nu doar eu, dar și membrii familiei mele”, relata membru CSM, într-o declarație pentru Ziarul de Gardă.
Într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au precizat că dosarul penal în care este vizat fratele lui Dorel Musteață face parte „din dosarul privind frauda bancară, respectivul fiind învinuit de participație la comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari”. Reprezentanții Procuraturii au respins acuzațiile că acest dosar ar avea la bază elemente de intimidare sau răfuială.
LEGE: „În relaţiile cu autorităţile publice, CSM este independent”
Conform legii, CSM este un organ independent, format în vederea organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc, şi este garantul independenţei autorităţii judecătoreşti. „În relaţiile cu autorităţile publice, CSM este independent şi se supune în activitatea sa doar Constituţiei şi legilor”, se precizează în Legea cu privire la CSM”.
CSM este un organ special care are ca scop asigurarea independenţei puterii judiciare, stabilirea garanţiilor şi formelor de autoadministrare a judecătorilor, constituirea sistemului judiciar şi efectuarea controlului asupra activităţii judecătorilor. Prin introducerea CSM-ului în Constituţie, practic s-a dorit să fie pusă baza consolidării sistemului judecătoresc şi formării puterii judecătoreşti independente de celelalte două ramuri ale puterii de stat – legislativă şi executivă.
Membrii CSM din partea judecătorilor sunt aleși în funcții din partea magistraților, în cadrul Adunărilor Generale ale Judecătorilor.
sursa: zdg.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.