Acasă Social Vremuri grele pentru regimul de la Tiraspol: Sheriff închide afaceri

Vremuri grele pentru regimul de la Tiraspol: Sheriff închide afaceri

0

Imperiul Sheriff, construit de oligarhii Victor Gușan și Ilya Kazmaly și care deține monopolul afacerilor din regiune, se confruntă cu mai multe probleme care păreau imposibile până nu demult. Mai mulți locuitori ai regiunii ne-au informat despre faptul că Sheriff își închide spălătoriile auto deschise pe lângă benzinării, iar în magazine sunt de negăsit mai multe tipuri de țigări care erau populare în regiune, transmite SafeNews.md cu referire la zonadesecuritate.md.

Mai mult decât atât, am aflat că Uzina de Ciment din Râbnița, chiar dacă nu ar aparține de facto holdingului, dar ar avea legături indirecte, și-a sistat activitatea din 13 decembrie, pe o perioadă nedeterminată.

Am încercat să aflăm care este cauza închiderii spălătoriilor și am sunat la mai multe dintre acestea, iar administratorii spălătoriilor ne-au spus că ele sunt închise începând cu noul an sub pretextul că nu ar mai fi rentabile.

Am discutat și cu cineva din biroul central al companiei Sheriff, însă persoana care a răspuns la numărul indicat pe site-ul holdingului a încercat să ne spună că ei nici au avut spălătorii vreodată.

Vremuri grele vin se pare că pentru întreg regimul de la Tiraspol, deoarece Sheriff este principalul sponsor al pretinselor autorități din regiune.

În prezent, Uzina Metalurgică este în impas, din luna noiembrie Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale la Uzina din Râbnița, ceea ce ar putea duce la falimentul ei în scurt timp.

Uzina importă din UE circa 70% din cantitatea necesară.

În luna septembrie din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi mai permit în prezent să funcționeze având încă stocuri.

Totodată, nu doar importul din UE nu mai e posibil, dar și exportul, în condițiile în care doar România mai cumpăra metalul produs în regiunea separatistă.

Surse din cadrul pretinsului guvern de la Tiraspol ne-au spus că în prezent se încearcă rezolvarea acestei probleme prin intermediul Chișinăului, iar presiunile ce au avut loc la sfârșitul acestui an cu terenurile agricole și plăcuțele neutre ar avea legătură cu problemele financiare ale regimului.

Tiraspolul vrea ca autoritățile de la Chișinău să îl ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a-i permite importul și exportul din metal uzat.

Decizia UE de a interzice această activitatea este în legătură cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie s-a răsfrânt atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

În cadrul Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.

Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație.

Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod ce nu dăunează mediului”.

Astfel, doar dacă Moldova va solicita permis pentru importul de metal uzat și va putea demonstra că respectă normele UE de mediu în această privință, uzina va putea importa și exporta metal, ceea ce ar însemna continuarea finanțării regimului de la Tiraspol.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.