Acasă Politic Vlah, despre panglica Sf. Gheorghe: Politicienii luptători au greșit

Vlah, despre panglica Sf. Gheorghe: Politicienii luptători au greșit

0

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, consideră că interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe este o greşeală a actualelor autorităţi politice ale Republicii Moldova. Aceasta a scris pe o rețea de socializare că dezbinarea poporului nu este o misiune potrivită pentru o putere responsabilă.

„Subiectul panglicii Sfântului Gheorghe e o greșeală a puterii politice de azi. Însăși ridicarea acestei teme este o greșeală. Și dacă totuși a fost ridicată, tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajunge la o decizie de compromis. Sper că politicienii vor scoate lecții și se vor aprecia – ei trebuie să urmeze voința poporului ori totuși vor să impună poporului voința personală”, a comentat Irina Vlah.

Găsiți mai jos declarația integrală a Irinei Vlah:

„Democrația moldovenească e foarte fragilă. Și această fragilitate afectează direct unitatea poporului Republicii Moldova. Polarizarea politică a dezbinat poporul Moldovei în grupuri, care deseori par periculos de radicalizate. Subiectul panglicii Sfântului Gheorghe nu este despre Irina Vlah. Acest subiect, mai întâi, este despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără să consulte opinia societății.  

Acest subiect e despre ce fel de democrație construim – democrație după înțelegerea unui grup politic? Ori democrație, care servește societatea?  

Pe toată durata celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, politicienii moldoveni și-au construit imaginea de „luptători” – și nu de constructori. Ei au parazitat pe democrație – și nu au servit democrația.

Politicienii au compensat deficitul de idei și proiecte de dezvoltare a țării, cu teme publice conflictuale – teme, care au determinat scindarea poporului în grupuri măcinate de divergențe. Unii au parazitat pe tema unirii cu România; alții cu Rusia. Unii au folosit tema integrării europene; alții s-au arătat mari adepți ai modelului democrației americane. Mulți au încercat să își facă nume pe dezbaterea “limba e română sau moldovenească”. Toate aceste teme nu pot substitui viziunea de dezvoltare a țării.  

Partenerii ne pot ajuta și o fac!

Dar partenerii nu vor gândi pentru noi; nu vor face planuri și proiecte pentru noi; nu vor gestiona eficient resursele noastre umane și materiale pentru noi; nu vor convinge pentru noi investitorii să creeze afaceri și locuri de muncă în țara noastră. Partenerii nu ne pot determina să ne respectăm reciproc; să nu dezinformăm societatea; să nu aruncăm pe alții vina pentru greșelile noastre.

Mulți politicieni deja nu mai sunt pe scenă, dar urmările activității lor politice poporul Moldovei încă le va simți mulți ani.

„Politicienii luptători” au greșit.  

Au greșit pentru că prea mult au vrut să primească putere asupra oamenilor și prea puțin s-au gândit la misiunea puterii.

Dezbinarea poporului nu este o misiune potrivită pentru o putere responsabilă.

Generarea conflictelor interne nu este o misiune potrivită pentru o putere responsabilă.

Folosirea puterii în scopuri personale și de grup în genere e inadmisibilă pentru o putere responsabilă.

Puterea trebuie să unească oamenii.

Puterea trebuie să țină cont că poporul constă din oameni cu diferite păreri, preferințe și viziuni. Așa a fost și așa va fi.

Puterea trebuie să vină cu exemplu de atitudine respectuoasă față de părerile și preferințele grupurilor sociale și cu teme care pot uni aceste grupuri într-o familie prietenoasă.

În mod special, puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții. Proiectele de interdicții trebuie să fie consultate larg cu toate grupurile sociale, așa încât legile să reflecte voința societății și nu a unui grup de politicieni.

Puterea trebuie să vină cu argumente și să convingă – și doar în condiții excepționale să impună. Noi însă, am ajuns să fim guvernați în regim de stare excepțională continuu.

Din păcate, modelul democrației de azi al Republicii Moldova nu mai presupune consultări publice. Nu a fost discutat public proiectul de lege despre interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe, nici proiectul de lege a bugetului, nici reforma Procuraturii și nici multe altele.

Societatea e pusă în situația de a primi tacit voința politicienilor.

Puterea nu mai vrea să reprezinte voința societății – puterea vrea să impună societății voința sa.

Adepții puterii atacă și insultă obraznic opoziția și puterea tacit salută acest comportament.

E o înțelegere distorsionată a democrației.

Eu altfel înțeleg democrația.

Cred că puterea trebuie să acționeze în echipă cu societatea, să vrea să cunoască părerea societății și să reprezinte voința societății.  

Pentru asta puterea trebuie să consulte cu societatea deciziile sale, începând cu setarea priorităților.

Cred că puterea trebuie să găsească căi să evite temele care generează polemici publice inutile, care dezbină societatea în grupuri conflictuale.

Suntem un popor!

Așa diferiți, cu diferite păreri și viziuni, suntem un popor – poporul Republicii Moldova!

Și puterea trebuie să respecte toate părțile componente ale acestui popor.

Sunt sigură, pe toți ne unește dorința de a vedea Moldova de mâine mai dezvoltată decât azi. Economia Moldovei de mâine mai modernă și mai diversificată decât azi.

Vrem grădinițe, școli și instituții medicale în care lucrează mai mulți specialiști tineri.

Vrem drumuri noi.  

Vrem locuri de muncă stabile și bine plătite.

Vrem să știm cum vom depăși crizele anului 2022.

Vrem tinerii să nu mai plece din Moldova.

Avem nevoie de proiecte în fiecare raion al țării, proiecte care ne vor aduce speranțe și optimism.

Aceste teme ne pot uni într-o familie prietenoasă, concentrată pe muncă, nu pe polemici”.

Reamintim că, recent, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea locală prin care pe teritoriul Unității Teritoriale Autonome se permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe.

Asta după ce, deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuze au adoptat în regim de urgenţă o lege prin care se permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul regiunii.

Subliniem că marți, 19 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care interzice panglica Sfântului Gheorghe și alte simboluri ale războiului precum literele „V” și „Z”.

Şefa statului a precizat că interzicerea simbolurilor nu influenţează comemorarea eroilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Menţionăm că pentru promovarea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar persoanele juridice şi cu funcţii publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de până la 18.000 de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.