Acasă Anticipate 2021 Vladislav Gribincea: Decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diaspora este un...

Vladislav Gribincea: Decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diaspora este un indicator clar că CEC este sub călcâiul politicienilor

0

”CEC a decis că în diasporă vor fi 150 de secții de vot. Soluția nu se conciliază nicicum cu hotărârile judecătorești, care sugerau că trebuie să fie cel puțin 190. Decizia CEC este un indicator clar că această instituție este sub călcâiul politicienilor. Sper ca această lecție să fie învățată și următoarea guvernare să nu mai numească membri la CEC în funcție de loialitate politică”. De această părere este juristul Vladislav Gribincea.

”Chiar dacă există întrebări serioase cu privire la legalitatea hotărârii CEC, nu cred că ultima mai poate fi anulată în justiție și deschise mai multe secții – pur si simplu nu mai este timp – până la alegeri au rămas doar 18 zile. Pentru a deschide o secție nouă de vot nu e chiar așa de simplu. Chiar și 18 zile e foarte puțin”, adaugă juristul.

Totodată, Gribincea vine cu mai multe precizări în contextul deciziei adoptate miercuri de către CEC:

”În Germania vor fi 11 secții de vot (la prezidențiale au fost 6). În Marea Britanie de asemenea vor fi 11 (la prezidențiale au fost 7), inclusiv 6 în Londra și 2 în Northampton (localități în care erau 3 și, respectiv 1 secție și s-au terminat buletinele). În Franța vor fi 10, inclusiv 5 în regiunea Paris. În Italia vor fi 31 în loc de 29 de secții, iar unele secții au fost realocate spre nordul Italiei, unde s-a votat masiv la prezidențiale”.

”Judecând pur matematic în funcție de numărul secțiilor propuse, rezultă că în Germania, Marea Britanie și Franța vor fi trimise câte circa 50,000 de buletine, de două ori mai mult decât s-a votat în turul 2 la prezidențiale. Peste 130,000 de buletine vor fi trimise doar în Italia, cu 50,000 de buletine mai mult decât s-a votat la prezidențiale. Doar în aceste 4 țări vor fi trimise mai multe buletine decât s-a votat în total în diasporă la prezidențiale în turul 2. Nu spun că situația este roz, însă este mai bună ca la prezidențiale. Întrebarea mea este dacă diaspora din cele 4 țări din va ieși la vot pentru a folosi cel puțin 75% din aceste buletine? Apropo, în turul 2 al prezidențialelor în cele 4 țări au votat 60% din alegătorii din diasporă. Dacă în diasporă vor fi exprimate mai mult de 220,000 de voturi, aceasta ar putea fi determinant pentru componența viitorului Guvern”, mai spune Vladislav Gribincea.

Gribincea menționează că, bineințeles vor fi cozi, însă acestea ar putea fi mai mici dacă:

a. Secțiile de vot din diaspora vor funcționa exemplar. Pentru aceasta este nevoie de mai multe computere, scanere și mai mulți membri ai secției de votare (cine poate, puteți contacta ambasada sau consulatul din apropiere pentru a fi membri ai secției de votare). Sper ca MAE va face totul posibil pentru a facilita votul.
b. dacă aveți automobil, mergeți spre secțiile de votare mai puțin aglomerate, chiar dacă puțin mai îndepărtate (recomandare valabilă în special pentru Italia). Aceasta va permite celor care nu pot călători să voteze mai ușor. În curând MAE va publica adresa exactă a secțiilor de votare. Este clar unde se va vota masiv – localitățile în care s-au epuizat buletinele și în zonele în care s-au înregistrat preventiv multe persoane;
c. pentru cei care pot, veniți si votați în Republica Moldova. Prindeți mai mulți iepuri deodată. Vă vedeți rudele, mai „convertiți” câțiva alegători, evitați cozile la votare, gustați din fructele și legumele moldovenești și vă vaccinați gratuit și fără rând.

Amintim că CEC a decis ieri că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise în diaspora 150 de secții de votare, și nu cel puțin 190 așa cum se arată în hotărârea CSJ.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.