Acasă Extern Vladimir Zelenski acuză Uniunea Europeană și NATO de invazia Rusiei

Vladimir Zelenski acuză Uniunea Europeană și NATO de invazia Rusiei

1

Volodimir Zelenski critică Bruxelles pentru ezitările privind aderarea Ucrainei la UE și acuză NATO că dacă țara sa ar fi fost primită mai devreme în Alianță, războiul și crimele ar fi fost prevenite.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă.

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul comunitar: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.

În acelaşi timp, Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei ruse, nu ar fi fost război.

„A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme. Dacă Ucraina ar fi făcut parte din NATO înainte de război, nu ar fi existat niciun război”, le-a spus Zelenski studenților 

În opinia sa, aderarea ţării sale la Alianţă ar fi în beneficiul tuturor şi i-ar întări pe ceilalţi, pentru că armata ucraineană şi-a demonstrat deja capacitatea în acest război.

Preşedintele ucrainean a precizat că acest conflict se va încheia doar atunci când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”, subliniind că Rusia şi ţara sa nu pot fi tratate cu aceeaşi măsură în acest război. „Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el studenților.

„Cu fiecare nou Bucha, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraș în care sunt zeci de morți, cazuri de viol, cu fiecare nouă atrocitate dispare dorința și posibilitatea de a negocia, precum și posibilitatea de a rezolva această problemă într-o manieră diplomatică”, a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski, care a răspuns la întrebările studenţilor, a menţionat că Rusia trebuie aşezată la masa negocierilor şi făcută să înţeleagă că „pedeapsa este inevitabilă” şi că tot ceea ce face „va duce la un viitor catastrofal” pentru ea.

El a cerut sancţiuni preventive pentru a descuraja Rusia de la eventuala utilizare a armelor sale nucleare şi a subliniat că valul de ucraineni care s-au refugiat în restul Europei este temporar, deoarece „95%” dintre aceştia doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui să se teamă de un mare val de imigraţie permanentă”, a conchis el.

Președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că riscul ca Ucraina să devină membră a NATO justifică invazia vecinului său, care a început în urmă cu mai bine de două luni, dar care își are originea încă din 2014.

Volodimir Zelenski a mai avertizat că răbdarea Kievului are niște limite privind purtarea de negocieri cu Rusia, având în vedere tot mai multe dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse în țara sa. Președintele ucrainean a spus că dorința Ucrainei de a negocia cu Rusia „dispare cu fiecare nou Bucha”.

La finalul conferinței, președintele ucrainean a transmis un mesaj pentru tinerii francezi de la Universitatea Sciences Po din Paris.

„Comunicare sinceră cu studenții universităților franceze. Am pus viitorilor ingineri, antreprenori, profesori, persoane publice, avocați cinci întrebări. Despre articolul 5 din Tratatul NATO. Despre decizia unui singur om de a începe un război și de ce a fost aprobat și despre atrocitățile ocupanților și ce i-a gestionat. Despre restaurarea justiției și întrebarea personală: ce afectează politica și decizia de a o urmări.

Le mulțumesc tinerilor francezi pentru gândurile interesante și solidaritatea cu Ucraina”, a transmis Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Oare nu înțelege Zel că conflictul l-a provocat legislatia lingvistică ucraineană și donațiile teritoriale făcute Kievului când la putere era Stalin și Hrusciov. Ei au plasat acele mine cu efect întîrziat, care acum au explodat. Sângele apă nu se face. Apoi la acesti factori s-a adăugat și cel interconfesional catolico-ortodox și interortodox. Oare nu înțelege Kievul în ceasul al 12-lea că e condus de alogeni și puteri străine slavilor ???!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.