Acasă Interviu Vlad Gribincea: Ce doresc socialiștii – guvern de tranziție, propriul prim-ministru?

Vlad Gribincea: Ce doresc socialiștii – guvern de tranziție, propriul prim-ministru?

141
0
ads

Lăsând luni în vigoare decretul președintei Maia Sandu despre desemnarea șefului interimar PAS, Igor Grosu, în calitate de premier, Curtea Constituțională a sugerat totodată că majoritatea parlamentară care optează pentru un alt candidat nu ar trebui să se simtă neglijată și-și poate discuta noua opțiune cu președinta, dacă guvernul propus de ea va pica. Lui Igor Dodon, liderul socialist, căruia decizia de ieri a curții nu i-a căzut pe plac, acest pasaj anume din hotărârea instanței pare să-i dat noi speranțe. „De fapt, dacă 51 de deputați nu votează pentru candidatura lui Grosu, asta nu aduce după sine automat dizolvarea parlamentului,” a scris el pe o rețea de socializare. Poate exista și o treia tentativă de numire a guvernului? s-a interesat moldova.europalibera.org. la un jurist, Vladislav Gribincea, director CRJM.

Europa Liberă: Socialiștii lasă impresia că ar vrea să mai încerce cu avansarea propriului premier în fața președintei. Pot?

Vladislav Gribincea: „În primul rând, propunerea unui nou premier poate avea loc doar după respingerea candidaturii dlui Grosu, nominalizat deja de către dna președintă. Doi: această încercare a socialiștilor pare oarecum ilogică, deoarece chiar și ei au menționat că este nevoie de un guvern de tranziție pentru a soluționa problemele crizei pandemice. În momentul în care ei nu doresc să învestească un guvern plenipotențiar care să guverneze, e puțin relevant care va fi acel guvern. E mai simplu să voteze, dacă doresc, pentru guvernul dlui Grosu, dacă îi va convinge, bineînțeles. Dacă guvernul și programul de guvernare al dlui Grosu îi va convinge, ei îl pot refuza, dar în acest caz există un risc foarte mare ca Curtea Constituțională să spună că a expirat termenul de trei luni de zile pentru formarea guvernului sau că au expirat 45 de zile pentru votul repetat al guvernului și în acest caz se constată că termenul pentru astfel de manevre a expirat și trebuie să mergem la anticipate.”

Europa Liberă: Înțeleg de aici că marjele de manevră pentru socialiști și majoritatea lor cu Partidul „Șor” s-au cam epuizat, pentru că dacă vor merge la Curte eventual și se vor plânge că, uitați-vă, Maia Sandu nu a vrut să ne aprobe candidatura noastră la funcția de premier, Curtea ar putea să le zicăde ce n-ați votat pentru propunerea perfect constituțională Igor Grosu?

Vladislav Gribincea: „În Constituție există două termene: termenul de trei luni de zile de la demisia guvernului Chicu pentru numirea unui guvern din prima, din a doua sau din nicio propunere și al doilea termen este de 45 de zile, dacă se respinge repetat candidatura la funcția de prim-ministru. Adică, trei luni de zile, indiferent dacă există sau nu o propunere și doi: 45 de zile și două respingeri. Primul termen expiră pe 24 martie, al doilea termen expiră pe 25 martie, ceea ce voiam să spun este că primul termen, de trei luni, este un termen imperativ, adică după expirarea termenului de trei luni președinta este obligată să vină la Curtea Constituțională și să ceară dizolvarea parlamentului, iar termenul de 45 de zile este un termen dispozitiv, adică președinta are dreptul, dar poate și să nu vină să ceară dizolvarea parlamentului. Acum, dacă se respinge propunerea dlui Grosu și socialiștii împreună cu Partidul „Șor” încearcă cu a treia propunere să învestească un guvern, s-ar putea spune că termenul de trei luni de zile a expirat. Dacă acest termen de trei luni de zile a expirat, nu este cert dacă ei mai pot învesti un nou guvern după expirarea termenului de trei luni. Această chestiune cel mai probabil va fi din nou pusă pe masa Curții Constituționale, adică este o incertitudine mare și o discreție mare a Curții Constituționale să soluționeze acest lucru, iar Curtea Constituțională ar putea să ia o hotărârea în favoarea sau în defavoarea Partidului Socialiștilor.”

Continuarea interviului o găsiți pe moldova.europalibera.org.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here