Acasă Politic Vlad Filat, despre condamnarea lui Șor: Politicienii să rămână să facă politică

Vlad Filat, despre condamnarea lui Șor: Politicienii să rămână să facă politică

588
1

„Președintelui Maia Sandu și tuturor celor care se pronunță triumfalist asumându-și această decizie, le sugerez să înceteze, altfel conferă un caracter politic acestei condamnări, dată de justiție”.

Declarația a fost făcută de fostul premier Vlad Filat, acum membru PLDM, joi seara, 13 aprilie curent, după ce s-a aflat că Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md.

„Justiția s-a pronunțat în cazul Șor. Președintelui Maia Sandu și tuturor celor care se pronunță triumfalist asumându-și această decizie, le sugerez să înceteze, altfel conferă un caracter politic acestei condamnări, dată de justiție. Aceste asumări politice vor fi folosite ulterior în instanțele internaționale. Politicienii să rămână sa facă politică, iar justiția să facă dreptate!”, a scris Vlad Filat.

Astfel, politicianul s-a referit, în primul rând, la reacția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și a altor exponenți politici ai guvernării privind condamnarea lui Ilan Șor.

Cât despre „totuși, viața bate filmul!” din postarea fostului premier, este de amintit că în 2015 Vlad Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza denunțului făcut anume de Ilan Şor, principalul protagonist în dosarul „fraude bancare” de 1 miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al Republicii Moldova. În iunie 2016, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar în 2019 a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen. Vlad Filat nu și-a recunoscut vina.

Amintim că în 2017 Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la o pedeapsă mai mică – 7,5 ani de închisoare. A fost găsit vinovat că a spălat 5 miliarde de dolari ai Băncii de Economii pe care o administra prin zone off-shore. El a pledat nevinovat.

Ilan Șor a fugit din țară în 2019, în perioada în care a fugit și Vladimir Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, care a cedat puterea în favoarea coaliției PSRM+Blocul ACUM (PAS și Platforma DA). Pentru asta riscă încă 2 ani de închisoare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here