Acasă Politic Vlad Filat, despre 7 aprilie 2009: ”Sacrificiul la care au mers tinerii...

Vlad Filat, despre 7 aprilie 2009: ”Sacrificiul la care au mers tinerii dornici de libertate şi democraţie, trebuie să fie sursa noastră nesecată de energie”

0

”Sacrificiul la care au mers tinerii dornici de libertate şi democraţie, trebuie să fie sursa noastră nesecată de energie, acel stimulent care să ne dea puterea necesară de a merge înainte. Spre libertate! Spre democraţie!” , este mesajul fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, dedicat comemorării a 15 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009.

Ziua de 7 aprilie 2009 a fost, este şi va rămâne o pagină importantă în istoria Republicii Moldova. Atunci tinerii, ghidaţi de dorinţa sinceră de a trăi în democraţie şi libertate, au ieşit în stradă pentru a spune răspicat „Nu!” regimului comunist. Energia acelor tineri, capacitatea lor de mobilizare, curajul de care au dat dovadă au permis Republicii Moldova să pornească pe calea democraţiei şi integrării europene reale.Din păcate, procesele de democratizare şi europenizare care au demarat în 2009 au fost stopate în mod brutal de discipoli ai liderilor comunişti de altă dată, deghizaţi în democraţi şi pro-europeni, dar care, în realitate, au dovedit că stihia în care se simt cel mai bine este dictatura. Doar şase ani s-a bucurat Moldova de democraţie autentică după istoricele evenimente din 7 aprilie 2009, după care a revenit la dictatură, a scris, Filat pe pagina sa de facebook.

În același timp, Vlad Filat a ținut să precizeze faptul că regimurile politice din 2016 încoace nu au înțeles esența evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Începând cu 2016, la putere în Republica Moldova s-au perindat diferite regimuri, dar nici unul dintre ele nu a înţeles esenţa evenimentelor din 7 aprilie 2009. Dacă ar fi înţeles-o, democraţia în Republică Moldova nu ar fi degradat atât de mult, iar tânărul nostru stat nu ar fi ajuns acum să fie comparat cu ţările conduse de dictatori, a punctat fostul premier al țării.

În încherea mesajului său, Vlar Filat a menșionat că astăzi Moldova are nevoie mai mult ca oricând de libertate şi democraţie.

Numai astfel vom putea realiza obiectivul de a deveni parte a Uniunii Europene şi de a fi un stat cu adevărat prosper. Iar celor ce nu înţeleg aceste lucruri simple, le recomand să arunce o privire în trecutul nostru nu chiar atât de îndepărtat. Ziua de 7 aprilie 2009, sacrificiul la care au mers tinerii dornici de libertate şi democraţie, trebuie să fie sursa noastră nesecată de energie, acel stimulent care să ne dea puterea necesară de a merge înainte. Spre libertate! Spre democraţie!, a scris fostul prim-ministru.

Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când mii de tineri, au ieșit în stradă, nemulțumiți că Vladimir Voronin și comuniștii își prelungeau mandatul cu încă patru ani. Protestatarii au solicitat dreptul la un scrutin corect și liber.

În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe.

Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică.

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite zeci procese penale, însă doar câteva au fost finalizate fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International pe 7 aprilie 2009 peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare.

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.