Acasă Justiţie Viorel Morari explică cum Stoianoglo fentează cu investigațiile în cazul imaginilor „un...

Viorel Morari explică cum Stoianoglo fentează cu investigațiile în cazul imaginilor „un culiok pentru Dodon”

0

Înregistrările video apărute recent în spațiu public, din care se vede că președintele Igor Dodon primește un „culiok” cu bani de la fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, ar trebui să fie examinate în cadrul aceluiași proces penal pornit pe faptul convorbirilor dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, din vara anului trecut, ci nu într-un alt proces penal așa cum a anunțat într-un comunicat de presă Procuratura Generală. Cel puțin așa susține fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care consideră că acest fapt ar fi o nouă trișare din partea procurorului general, Alexandru Stoianoglo.

„Stoianoglo din nou trișează! Or, prima reacția a PG a fost mesajul către deputatul Iurie Reniță – „trebuie să fie depus un denunț”, și asta în condițiile în care procurorii puteau să se autosesizeze. La moment, din ceea ce a apărut în spațiul public, rezultă că un deputat a depus și o sesizare în acest sens. Astfel, procuratura era obligată să inițieze un proces penal. Consider că este o mică victorie a presei, fapt pentru care vă felicit, deoarece schimbarea macazului în comunicarea lui Stoianoglo denotă frica de opina publică și de faptul că pierde percepția unui procuror independent”, ne-a declarat telefonic Morari.

Mai mult, ex-șeful Procuraturii Anticorupție accentuează că trișarea lui Stoianoglo constă în faptul că ultimele înregistrări video cu „kuliokul” ar trebui să fie examinate în cadrul aceluiași proces penal pornit pe faptul convorbirilor dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, și asta pentru că este o continuare și o confirmare a celor discutate.

„Cel mai deranjant în declarațiile lui Stoianoglo este afirmația că-i sunt necesare probe cu privire la avem “kuliok”. Pe când atunci când vine vorba de alte cazuri (Platon, procurori de la anticoruptie, etc) – atunci pare să nu fie atât de necesare probele. Mai mult decât atât, în ultimele cazuri el face declarații tranșante despre cine este și cine nu este vinovat. În primul rând, procuratura era obligată să inițieze un proces penal pe marginea sesizării depuse privind înregistrarea video cu „kuliocul” (adresările deputatului Iurie Reniță și a liderului PPDA Andrei Nastase).

În al doilea rând, procurorul general Stoianoglo trebuie să verifice legalitatea refuzului în urmărirea penală pe faptul anterioarelor înregistrări video. Aceasta este important deoarece noile înregistrări par a fi un tot întreg – între aceiași protagoniști, în același local și aceleași discuții despre finanțarea PSRM.  Anume din acest considerent se impune examinarea tuturor înregistrărilor apărute în spațiul public la acest subiect în coraport sau în dosarul denumit convențional „finanțarea PSRM”, susține Morari.

În aceeași ordine de idei, Viorel Morari mai precizează că:

„În cadrul acestei investigații comune trebuie de clarificat: care sunt cheltuielile reale ale PSRM? Cine sunt donatorii partidului și din care surse acestea fac donațiile? Sunt plauzibile afirmațiile că PSRM a primit bani din Federația Rusă, de la PDM sau se autofinanțează din schemele de contrabandă sau Metalferos? Examinarea separată a înregistrărilor nu va permite adoptarea unei hotărîri obiective, deoarece va fi imposibilă acumularea probelor. În spațiul public deja a apărut opinia, că este o înregistrare doar de 17 secunde cu un „kuliok” și nu e clar ce este în el. Sunt deacord, privită separat înregistrarea doar crează bănuiala rezonabilă și ridică semne de întrebare privind legalitatea comportamentului președintelui Dodon”, concluzionează fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

Amintim că în 2019, procurorii au încetat procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia, pornit în baza înregistrărilor video ale unor discuții purtate dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc la sediul PD, în timpul crizei politice din iunie curent, din motiv că ar lipsi elementele constitutive ale infracțiunii.

Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, în cadrul procesului penal, au fost audiați președintele Igor Dodon, fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, precum și vicepreședintele PD Serghei Iaralov.

Procesul penal fost inițiat pe 8 iunie după ce în spațiul public au fost difuzate mai multe înregistrări video în care Dodon poartă discuții cu fostul lider al PD, la care asistă și Serghei Iaralov. Astăzi, 27 mai, după nouă zile de la apariția imaginilor „un culiok pentru Dodon”, Procuratura Generală a anunțat într-un comunicat despre inițierea unui proces penal în cadrul căruia vor fi investigate circumstanțele în care au fost realizate înregistrările video cu șeful statului Igor Dodon în compania fostului lider PD Vladimir Plahotniuc.

decshide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.