Acasă Social Vinul moldovenesc umple paharele străinilor: Topul statelor

Vinul moldovenesc umple paharele străinilor: Topul statelor

0

Pe rafturile magazinelor din străinătate, printre zeci de sticle pe a căror etichetă scrie Franţa, Spania sau Italia, câştigă tot mai mult teren și vinul din Republica Moldova. Pentru ca ramura să se dezvolte, exportul este cuvântul, care stă pe buzele vinificatorilor moldoveni, transmite SafeNews.md cu referire la bani.md.

Valoarea exportului de alcool etilic și băuturi alcoolice, în trimestrul II 2021, a totalizat 51,41 mil. USD, fiind cu 1,3 la sută mai mare față de trimestrul II 2020 (diagrama 15)

Această creștere a fost determinată de majorarea exportului către alte țări (+21,8 la sută) și către țările CSI (+5,3 la sută). 

Astfel, a crescut exportul către Georgia cu 1,49 mil. USD, China – cu 1,23 mil. USD, Rusia – cu 0,89 mil. USD, în timp ce exportul către Turcia a scăzut cu 1,89 mil. USD, potrivit datelor Balanței de Plăți a BNM.

Concomitent, exportul de alcool etilic și băuturi alcoolice către țările UE-27 a înregistrat o scădere cu 14,9 la sută.

Această evoluție a fost determinată de micșorarea livrărilor către Grecia cu 2,32 mil. USD, Spania – cu 1,18 mil. USD, iar cele către România s-au majorat cu 1,23 mil. USD, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Datele worldexports, relevă că în anul 2020 Republica Moldova s-a clasat pe locul 21 în topul exportatorilor de vin din întreaga lume cu un volum de 134,3 mil. USD în scădere cu 3,8% comparativ cu 2019.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.