Acasă Justiţie VIDEO // Stoianoglo o ACUZĂ pe Grigoriu că s-ar ocupa de fabricarea...

VIDEO // Stoianoglo o ACUZĂ pe Grigoriu că s-ar ocupa de fabricarea rapoartelor de anchetă pe subiectul Laundromat: ”Raportul a fost scris de Viorel Morari”. Replica celor vizați

1

Acuzat de mai mulți actori politici că s-ar comporta ca un avocat al omului de afaceri Veaceslav Platon, Procurorul General spune că invinuirile de implicare în dosarul furtului miliardului i-ar fi fost retrase lui Platon, întrucât s-a constat că acesta nu ar avea nicio implicare în dosar. Mai mult, Alexandr Stoianoglo pare să evite intenționat probele prezentate de Președintele Comisiei LAUNDROMAT, Inga Grigoriu care demonstrează implicarea a câtorva firme gestionate de Veaceslav Platon, atât în ”spălătoria rusească”, cât și în ”furtul miliardului”, precizând că din acele documente nu este clar că anume Platon ar fi furat.

Declarațiile au fost făcute publice în cadrul unei emisiuni publice, unde Stoianoglo a ținut să denigreze activitatea Comisiei pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, acuzând-o pe Grigoriu că ar fi făcut interesele lui Șor și ale lui Plahotniuc.

„În scrisoarea publicată de doamna Inga Grigoriu scrie doar că o companie a participat la niște tranzacții și nici data nu este indicată. Presupun că totul s-a întâmplat în 2010, însă acțiunile finale privind frauda bancară au avut loc în noiembrie 2014, când BNM a eliberat peste 10 miliarde pentru paguba în urma administrării neeficiente a trei bănci din țară. … Eu, în general, nu înțeleg cu ce s-a ocupat până acum doamna Grigoriu. Pot să vă dau niște sugestii. Sunt sigur că comisia asta a fost creată la inițiativa deputaților ȘOR și oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Doamna a fost numită acolo șefă și folosită pentru discreditarea mea în calitate de procuror general”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo s-a arătat indignat și de faptul că în raportul prezentat de Inga Grigoriu, mai multe de 2 file din concluzii se referă la persoana sa.

„Necătând la faptul că eu nu am nicio legătură. Eu, în general, am auzit despre laundromat, când am devenit procuror general”, a punctat Stoianoglo.

Mai mult, șeful de la Procuratura Generală a decclarat că raportul Comisiei nu ar fi fost scris de către membrii Comisiei ci de către șeful suspendat al PA, Viorel Morari, sub intenția de ai denigra activitatea sa.

„ În spatele doamnei stă domnul Morari, care consulta doamna pe diferite întrebări și el a făcut raportul respectiv. Mai mult ca atât, mai este o persoană interesantă, care am concediat-o un an în urmă, e vorba de doamna Oxana Țurcan, concediată pentru încălcările financiare, în perioada în care a activat în Procuratura Generală. Ea este consiliera ei. După plecare, ea a fost angajată la Parlament. Și a lucrat la această comisie. Și iată așa oameni fac percepția, fac imaginea Procuraturii Generale. Iată ce avem noi, noi avem în spate niște oameni care promovează interesele ale niștor forțe care au participat la fărădelegile din Republica Moldova, au persecutat oameni, au participat la furtului miliardulului, la concesionarea aeroportului și așa mai departe”, a conchis acesta.

Inga Grigoriu neagă acuzațiile: ”Toate informația ce se regăsește în raport a fost obținută de la instituțiile statului”

Într-un briefing de presă, președintele Comisiei pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, Inga Grigoriu a spulberat rând pe rând, declarațiile făcute public de către actualul Procuror General.

Astfe, în ceea ce privește spusele lui Stoianoglo potrivit cărora: ”Sunt sigur că comisia asta a fost creată la inițiativa deputaților ȘOR și oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc” Inga Grigoriu a amintit faptul că formarea Comesiei a fost un angajament al blocului ACUM încă în 2019.

 „Proiectul privind formarea comisiei speciale de anchetă a fost înregistrat pentru prima dată în luna martie 2019 şi a fost semnat de către toţi deputaţii din fostul bloc ACUM, în frunte cu Andrei Năstase şi Maia Sandu. Proiectul de hotărâre a reprezentat angajamentul blocului ACUM faţă de cetăţenii Republicii Moldova, pentru a scoate la suprafaţă schemele ilicite, care au fost implementate în ţara noastră, alături de alte comisii şi proiecte ce ţin de jaful bancar, concesionarea aeroportului, a gărilor auto şi altele” a declarat Grigoriu.

Inga Grigoriu a precizat că informația ce se regăsește în raport a fost obținută de la instituțiile statului

Anume această comisie privind spălările de bani, privind acțiunea Laundromatului a stabilit conexiuni clare între jaful bancar, spălările de bani, spălările de bani prin segmentul transnistrean. Această comisie a comunicat instituțional cu reprezentanții instituțiilor statului în formă scrisă, prin audieri publice sau audieri închise. Această comisie a înaintat circa 200 de demersuri, toate se păstrează în arhiva Parlamentului. Raportul final al comisiei l-am scirs în baza mai multor răspunsuri obținute de la instituțiile statului. Înteleg că anumiți reprezentanți ai instituțiilor statului nu au avut suficient curaj să explice ce se întâmplă în Moldova, în sistemul bancar. Cu regret, constat că instituțiile statului au fost amorfe. Am constatat că foartă multă comunicare cu parafă secretă a fost direcționată către Consiliul Suprem de Securitate și cu asta, atât”, a comentat Inga Grigoriu.

Viorel Morari: ”Aberații. Stoianoglo nu s-a poziţionat ca un luptător cu nedreptatea, dar ca o victimă a circumstanţelor, ca o persoană umilă, căreia nu i se primeşte nimic”

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, respinge acuzaţiile lansate de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo și susține că ultimul este din anturajul oligarhilor, astfel că nu are capacitatea de a lupta cu aceștia.

„Aberaţii! Sunt aproape doi ani de când mă aflu sub urmărire penală și am mai multe proceduri disciplinare, toate făcute la comanda procurorului general. Mă miră faptul că din dorința de a-mi denigra numele în continure, sunt deja acuzat că aș exercita influiență asupra unor persoane. Mai mult decât atât, vă pot spune că evit la maxim întâlnirile cu persoane publice sau colegi și asta pentru a nu permite producerea de ştiri false”, a declarat pentru SafeNews.md Viorel Morari.

În context, Morari a nuțin să-i amintească lui Stoianoglo că nu a curăţat sistemul după cum a promis, iar Procuratura nu luptă cu criminalitatea şi nu ia atitudine la fărădelegile care au loc în ţară.

„Realizarea lui Stoianoglo se rezumă la eliberarea lui Veaceslav Platon. Stoiangolo nu a curăţat sistemul şi nu a schimbat nimic. Doar a făcut ca procurorii să fie fără dinţi şi să se teamă de cei care au influenţă financiară sau politică. Se formează carteluri în domeniul petrolier, companiile petroliere majorează fictiv cheltuielile ca să mărească preţurile, iar procurorul general se face a nu vedea. Stoianoglo este din anturajul oligarhilor și el nu are capacitate să lupte cu acestea”.

În concluzie, Viorel Morari a declarat că nu-și doreşte demisia lui Alexandr Stoianoglo, ci dimpotrivă este gata să lucreze împreună cu el.

„Percepţia mea este că Stoianoglo nu s-a poziţionat ca un luptător cu nedreptatea, dar ca o victimă a circumstanţelor, ca o persoană umilă, căreia nu i se primeşte nimic. Regret că Stoianoglo a devenit un dezastru pentru sistem şi face ca inegalităţile sociale să devină şi mai pronunţate. În Procuratură nimic nu s-a schimbat, este aceiaşi birocraţie şi lipsă de profesionalism. Vreau să lucrez cu el şi să-i arăt ce înseamnă a fi procuror şi ce înseamnă respectatea jurământului”, a conchis Viorel Morari.

Când Stoianoglo minte și când spune adevărul?

Într-un răspuns oferit la întrebările Comisiei Laundromat, șeful de la Procuratura Generală, Alexandr Stoianoglo declara că despre subiectul tranzacțiilor suspecte în proporții deosebit de mari, ar fi aflat din presă.

Atunci Grigoriu anunța că Stoianoglo minte și asta pentru că ar fi aflat că în anul 2013, actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, era președinte de comisie și, respectiv, membru în cadrul CSS.

Studiem acum dosarele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, anii 2010–2014. Ne-a captat atenția această ședință, datată cu a. 2013. Despre ce anume a informat comisia domnii de la SIS, CNA și PG? Ce s-a spus în cadrul ușilor închise? Vă reamintesc că președinte de comisie era dn Stoianoglo și, respectiv, membru în cadrul CSS, a scris Inga Grigoriu, pe pagina sa de facebook.

În acest sens, Grigoriu a atașat și copia unui proces verbal, care confirmă acest fapt. Mai mult aceasta a declara că actele respective au fost desecretizate de ex-președintele Nicolae Timofti, începând cu a. 2012, iar în cadrul CSS se discuta, totuși, despre subiectul tranzacțiilor suspecte în proporții deosebit de mari.

Deci, dn Stoianoglo nicidecum nu putea afla din presă, așa cum ne-a relatat în scris. Mai multe detalii la acest subiect ne-ar putea oferi dn Bălan, ex-director SIS care are deja invitația Comisiei Laundromat de a participa în cadrul audierilor publice”, a punctat Grigoriu.

Comisia LAUNDROMAT

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată în data de 30 noiembrie, printr-o hotărâre a Parlamentului. Termenul de activitate a acesteia a expirat pe 28 martie, însă ulterior, termenul ei de activitate a fost extins cu 45 de zile.

Din cadrul „Comisiei Laundromat” au făcut parte deputați din toate fracțiunile parlamentare. Aceasta a avut drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

Amintim că, la începutul acestei luni, s-a anunțat că raportul final al Comisiei de anchetă privind Laundromatul este gata în proporție de 100%, însă proiectul nu poate fi deocamdată înregistrat în Parlament pentru a fi examinat, întrucât patru membri ai comisiei nu și-au pus semnăturile. Era vorba de deputați PSRM, Pro Moldova, dar și de Denis Ulanov de la Partidul „ȘOR”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.