Acasă Economic VIDEO // Producători de energie electrică regenerabilă, în prag de faliment: ”Am...

VIDEO // Producători de energie electrică regenerabilă, în prag de faliment: ”Am bătut la atâtea uși, am purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt”. Oferta acestora pentru familiile social vulerabile

0

Un grup de producători de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova anunță grevă japoneză. Așa vor să semnaleze situația de faliment în care s-au pomenit după ce se văd nevoiți să-și vândă energia doar către doi distribuitori care dețin monopolul.

Ei acuză statul că nu vine cu soluții. Una ar fi – achiziționarea energiei de la producătorii locali centralizat de către „Energocom”, transmite SafeNews.md.

„Suntem impuși de situație să declarăm la nivel național grevă japoneză. Toți producătorii suntem solidari și anunțăm despre o grevă japoneză pentru a fi auziți. Ultima ar fi să deconectăm aceste instalații pentru că ele generează numai pierderi. Autoritățile au creat un mecanism pentru resursele eoliene și fotovoltaice ca o capcană. Deci, declarativ spun că sunt interesați, dar atunci când efectiv începi producția și dai în rețea, este o capcană”, a declarat într-o conferință de presă avocatul Vitalie Malai. 

El reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.

Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor, a spus că lucrurile s-ar schimba spre bine dacă „Energocom” ar cumpăra centralizat energie de la ei. În opinia sa, acest lucru este legal, firesc și logic. Or, potrivit lui, cei doi distribuitori care dețin monopolul în țară doar mimează negocierile și propun un preț mult prea jos, circa 1 leu. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care producătorilor locali le este interzis să exporte energia pe care o produc.

Acest lucru este unul firesc, este unul logic și este unul legal. Prin dispoziția CSE din luna august, SA „Energocom” i-a fost impusă obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice prin încheierea contractelor de achiziții de la toți producătorii (…). Ce fel de mecanism funcțional creează statul atunci când pe de-o parte îți interzice să exporți și te trimite la acei monopoliști care nu fac nimic altceva decât să mimeze un proces de negociere? Pentru producătorii locali este inexplicabil acest lucru, deoarece decizia de interdicție la export vine la două zile după ce a fost identificată o posibilitate de a comercializa energie din exterior. Noi înțelegem că este o situație dificilă în prezent. Dacă nu oferi posibilitatea să exporți, atunci oferă un mecanism viabil aici (…). Cum achiziționând din extern cu peste 4.60 lei/ KW nu vrei să oferi un preț rezonabil pentru producătorii autohtoni și nu vrei să le achiziționezi această energie care este mult mai ieftină. De ce energia autohtonă mai ieftină nu poate să fie achiziționată, dar nici nu se permite să fie exportată?”, a declarat Sergiu Moraru.

În context, producătorii de energie electrică regenerabilă au venit cu o ofertă către guvern, pentru a susține familiile social vulnerabile din țară, în depășirea crizei instaurată în ultima perioadă.

„Având în vedere că o mare parte din cetățenii noștri nu pot achita facturile la aceste prețuri europene, mă refer la categoriile social-vulnerabile, noi, producătorii de energie regenerabilă, în semn de solidaritate venim cu soluția ca energia produsă de noi – peste 20 de milioane de kW să o dăm întreprinderii gestionate de stat „Energocom” la un preț de 1,5 lei. adăugați 1,05 lei pentru transport și vindeți această energie la tarif de 2,55 lei familiilor nevoiașe. De aceasta facilitate ar putea beneficia peste 300 de mii de cetățeni”, a declarat Vasile Apostol, producător de energie eoliană.

Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că producătorii au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt. 

„Acum am ajuns în situația să ne adresăm direct doamnei Gavrilița (premierul Natalia Gavrilița), pentru că ea în calitate de președintă a Comisiei pentru Situații Excepționale trebuie să ia această problemă în mâinile sale și să o rezolve. Cerem implicarea dumneavoastră directă. Dați-ne voie să ne întâlnim și să vă prezentăm soluțiile noastre”, a mai spus Zinaida Plămădeală.

Greva japoneza se face publică prin arborarea unei panglici albe la brațul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea lucrului.

Potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru luna iunie 2022, în R. Moldova erau instalate centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea de aproape 25 de MW, centrale eoliene cu capacitatea de 73,4 MW, biogaz – 6,3 MW și hidrocentrale cu capacitatea de 16,3 MW.

Conform noilor reguli ale pieței, intrate în vigoare pe 1 iunie 2022, energia electrică nu mai este tranzacționată post factum conform valorilor efectiv înregistrate, ci conform valorilor notificate (prognozate) de producători. Astfel, furnizorul central de energie electrică are sarcina de a gestiona dezechilibrele individuale ale producătorilor contractați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.