Un grup de producători de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova anunță grevă japoneză. Așa vor să semnaleze situația de faliment în care s-au pomenit după ce se văd nevoiți să-și vândă energia doar către doi distribuitori care dețin monopolul.
Ei acuză statul că nu vine cu soluții. Una ar fi – achiziționarea energiei de la producătorii locali centralizat de către „Energocom”, transmite SafeNews.md.
El reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.
Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor, a spus că lucrurile s-ar schimba spre bine dacă „Energocom” ar cumpăra centralizat energie de la ei. În opinia sa, acest lucru este legal, firesc și logic. Or, potrivit lui, cei doi distribuitori care dețin monopolul în țară doar mimează negocierile și propun un preț mult prea jos, circa 1 leu. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care producătorilor locali le este interzis să exporte energia pe care o produc.
În context, producătorii de energie electrică regenerabilă au venit cu o ofertă către guvern, pentru a susține familiile social vulnerabile din țară, în depășirea crizei instaurată în ultima perioadă.
Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că producătorii au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt.
Greva japoneza se face publică prin arborarea unei panglici albe la brațul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea lucrului.
Potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru luna iunie 2022, în R. Moldova erau instalate centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea de aproape 25 de MW, centrale eoliene cu capacitatea de 73,4 MW, biogaz – 6,3 MW și hidrocentrale cu capacitatea de 16,3 MW.
Conform noilor reguli ale pieței, intrate în vigoare pe 1 iunie 2022, energia electrică nu mai este tranzacționată post factum conform valorilor efectiv înregistrate, ci conform valorilor notificate (prognozate) de producători. Astfel, furnizorul central de energie electrică are sarcina de a gestiona dezechilibrele individuale ale producătorilor contractați.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.