Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // Gligor: Dodon era finanțat de un om de afaceri rus...

VIDEO // Gligor: Dodon era finanțat de un om de afaceri rus la scrutinul din 2016

0

În cadrul campaniei prezidențiale din 2016, Igor Dodon a fost finanțat de un om de afaceri din Federația Rusă – lucru interzis de legislația electorală. Declarații în acest sens au fost făcute publice de către președintele „Partidului Schimbării” și ex-candidat la funcția de procuror general, Ștefan Gligor. Mai exact, politicianul a anunțat că finanțatorul PSRM și a lui Igor Dodon în scrutinul prezidențial de acum cinci ani a fost Vaha Abuevich Agaev (Ва́ха Абу́евич Ага́ев) – un prosper om de afaceri de origine cecenă din Federația Rusă, care a decedat pe 23 februarie 2020 de COVID.

„Agaev este fondatorul companiei pentroliere ООО «Юг-Нефтепродукт», proprietarul de facto al „Natur Bravo” S.A. și beneficiarul final al Westerby Limited, offshore-ul cu acționariat secret din insulele Bahamas, prin care a și fost finanțat Partidul Socialiștilor și Igor Dodon”, a anunțat Gligor.

Acesta a mai menționat că „Partidul Schimbării” va pune din nou acest dosar pe masa procurorilor cu probe în anexă.

Potrivit Codului Electoral, este interzisă finanţarea, precum şi susţinerea materială sub orice formă a grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale ale candidaţilor la alegeri şi ale concurenţilor electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. 

Sumele astfel primite se confiscă prin hotărâre a instanţei de judecată şi se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legislaţiei penale şi contravenţionale.

Precizâm că anume pentru „finanțarea din străinătate”, primarul de Bălți Renato Usatîi a fost exclus din cursa parlamentară din 2014.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.