Acasă Economic VIDEO // Gavrilița anunță cum vor fi cheltuiți banii împrumutați de la...

VIDEO // Gavrilița anunță cum vor fi cheltuiți banii împrumutați de la FMI

0

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat cum vor fi cheltuiți cei circa 564 de milioane de dolari, pe care Fondul Monetar Internațional urmează să-i ofere Republicii Moldova în tranșe, în următorii 3 ani și 4 luni, sub formă de credit. Astfel, printre acțiunile pe termen scurt se numără finanțarea pentru creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, compensarea facturii la energie și creșterea salariilor în sectorul public.

Din acțiunile pe termen mediu fac parte investițiile în infrastructură, lupta cu contrabanda și evaziunea fiscală, dar și raționalizarea cheltuielilor din bugetul de stat.

„Au fost încheiate cu succes negocierile cu FMI pentru lansarea unui nou program economic. Este o veste bună pentru țara noastră, din mai multe motive. 
Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, de infrastructură, suport economic. 
Programul pe care l-am agreat cu FMI este bazat pe prioritățile noastre de guvernare, care sunt bine cunoscute cetățenilor. Prioritizăm combaterea corupției și consolidarea statului de drept. Evaluările independente, inclusiv studiile efectuate de FMI, arată că aplicarea proastă a legii și corupția din domeniul judiciar și administrativ au devenit cele mai mari impedimente pentru creșterea economică și pentru îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. De aceea, ne-am angajat să facem evaluarea extraordinară în domeniul justiției și să responsabilizăm organele de drept”, a declarat prim-ministra.

Totodată, Natalia Gavrilița a prezentat acțiunile pe termen scurt și mediu, care urmează a fi întreprinse de Guvern.

„În termen scurt, vom concentra politica bugetar-fiscală pentru atenuarea efectelor pandemiei și a crizei în sectorul energetic. Vom continua să finanțăm programele deja începute, cum ar fi creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitatea economică redusă, dar vom finanța și proiecte noi, de compensare a facturii la energie, pentru gospodăriile casnice și agenții economici. 
De asemenea, vom continua să lucrăm asupra îmbunătățirii sistemului de salarizare și vom crește salariile în sectorul public.
În termen mediu ne vom concentra pe investițiile în infrastructură: drumuri, sisteme de apă și canalizare, interconexiuni energetice și eficiență energetică și pe programe de îmbunătățire a mediului de afaceri, a serviciilor de educație și de sănătate.
Vom continua să lucrăm și să luptăm cu contrabanda și evaziunea fiscală, prin acțiuni de îmbunătățire a administrației fiscale și vamale, și vom face exerciții de raționalizare a cheltuielilor, pentru a asigura că banii din buget sunt folosiți în beneficiul cetățenilor.
Vom îmbunătăți administrarea întreprinderilor de stat. Evaluăm situațiile financiare ale întreprinderilor și consolidăm consiliile de administrare, astfel ca ele să aibă în plus valoare economică.
Facem ordine în sistemul de achiziții publice și asigurăm transparența și combaterea corupției în acest domeniu.
Ne-am angajat să fortificăm cadrul de reglementare și supraveghere în sistemul financiar-bancar și să protejăm sistemul financiar de fluxuri financiare ilicite”, a punctat Gavrilița.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.