Acasă Interviu VIDEO // Experiența amară a unui investitor spaniol în Republica Moldova

VIDEO // Experiența amară a unui investitor spaniol în Republica Moldova

0

Antonio Romero Macarro, cetățean al Regatului Spaniei, a venit în Republica Moldova cu 25 de ani în urmă, în calitate de investitor. În această perioadă, spaniolul a trecut prin două experiențe dure, rămânând fără afacerile în care a investit sute de mii de euro. Acum Antonio Romero Macarro este pe cale să-și piardă și cea de a treia afacere, din domeniul hotelier. Spaniolul dă vina pe justiția moldovenească că nu protejează investitorii străini, dar și pe faptul cum înțeleg moldovenii că se fac afacerile, transmite SafeNews.md cu referire la gazetadechisinau.md.

Antonio Romero Macarro (foto) a venit în Republica Moldova în ianuarie 1996, după ce firma sa a câștigat un tender la nivel european pentru construcția unei uzine de recipiente pentru ambalarea vinurilor moldovenești pentru export.

Șase milioane de dolari, „suflați” într-o uzină de sticlă

Este vorba de întreprinderea mixtă Glass Container Company, societate pe acțiuni. Proiectul era finanțat cu 44 de milioane de dolari de către Banca Europeană, iar firma lui Antonio Romero Macarro a investit 8,5 milioane de dolari, conform contractului de achiziție, revenindu-i 27 la sută din acțiuni. Alte 17 la sută din acțiuni i-au revenit statului Republica Moldova, în baza investițiilor făcute de Guvern.

„Logic, nu exista nicio problemă. Aveam o strategie de management și, după ce urma să dăm uzina în exploatare, după calculele noastre, ne restituiam investiția, apoi urma să obținem și profit, conform cotei părți pe care o dețineam. În proiect mai era implicată și o bancă comercială din Spania, care ne-a oferit un credit de 4 milioane de dolari”, ne-a comunicat investitorul spaniol.

Antonio Romero susține că totul a decurs bine până când Guvernul le-a trimis un reprezentant nou în consiliul director al uzinei. „A convins ceilalți investitori să ne scoată din management, iar în consecință, am fost puși în situația să vindem cele 27 la sută din acțiuni la un preț derizoriu, de 1,75 de milioane de dolari. Ni s-a incriminat că am fi adus utilaj învechit, care nu funcționa. Dar vă declar cu toată răspunderea că acel utilaj pe care l-am adus noi atunci funcționează cu succes și până în ziua de azi. În schimb, firma mea a pierdut aproape 6 milioane de dolari și încă 4 milioane care nu au fost restituite băncii spaniole”, ne-a declarat Antonio Romero.

Întregul material în găsiți pe gazetadechisinau.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.