Acasă Politic VIDEO // Ex-premierul Filat: ”Pierderea la referendum va fi o pierdere pentru...

VIDEO // Ex-premierul Filat: ”Pierderea la referendum va fi o pierdere pentru noi toți”

0

Partidele pro-ruse nu critică acest referendum, fiindcă miza poate fi pusă pe faptul ca referendumul să fie pierdant. De această părere este fostul premier, Vlad Filat. Mai mult, acesta susține că ”pierderea la referendum va fi o pierdere pentru noi toți, care am muncit în atingerea acestui deziderat”.

Partidele pro-ruse nu critică acest referendum, sunt foarte tăcute, fiindcă miza poate fi pusă pe faptul ca referendumul să fie pierdant. În alegerile prezidențiale poți să scoți concurenți electorali, dar pe oamenii care vor participa la referendum nu ai cum să-i excluzi. Statul nu a demonstrat ca are instrumente necesare, instituții funcționale care să facă față presiunii și coruperii alegătorului pentru a vota într-un fel sau altul. Pierderea la referendum va fi o pierdere pentru noi toți, care am muncit în atingerea acestui deziderat(integrarea în Uniunea Europeană), a declarat acesta în cadrul unei emisiuni TV.

Precizăm că Parlamentul Republicii Moldova a modificat Codul electoral pentru ca referendumul privind aderarea Moldovei la UE să poată avea loc la toamnă, concomitent cu alegerile prezidențiale.

Declarația a fost votată doar de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) care susțin că „numai aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic”.

Pe de altă parte, mai mulți deputați de opoziție, din fostul Partid Șor sau din Partidul „Renaștere”, au acuzat că, prin această declarație, guvernarea încearcă să-și impună părerea cetățenilor înainte de referendumul privind aderarea la UE, care va avea loc în toamnă.

R. Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană în 2014. În martie 2022, Chișinăul a depus o cerere de aderare la UE, iar în iunie 2023, R. Moldova a devenit țară candidată, alături de Ucraina.

La sfârșitul anului trecut, liderii UE au luat decizia politică de începere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și cu Ucraina, dar a lăsat deschis calendarul concret al acestora, cerând ambelor țări să ducă la bun sfârșit condițiile primite odată cu statutul de candidate.

O evaluare interimară a arătat că R. Moldova a îndeplinit opt din cele nouă cerințe, cu excepția alegerii unui nou procuror general și a încheierii procesului de verificare a judecătorilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.