Acasă Politic VIDEO // Deputați PAS, cer demisia Consiliului Național al Monumentelor: ”Cei care...

VIDEO // Deputați PAS, cer demisia Consiliului Național al Monumentelor: ”Cei care de fapt trebuie să apere patrimoniul nostru acum avizează distrugerea acestuia”

0

Deputații PAS, Virgiliu Pâslariuc și Lilian Carp, solicită suspendarea sau anularea deciziei Consiliului Național al Monumentelor Istorice, prin care s-a aprobat construcția unui complex de clădiri lângă Circ. Totodată, deputații cer demisia membrilor Consiliului în frunte cu președintele Ion Ștefăniță.

„Am anunțat această conferință de presă în legătură cu situația critică care s-a produs în jurul Consiliului național de monumente istorice și de distrugerea metodică și planificată a centrului istoric a municipiului Chișinău, care a urmat în rezultatul capturării acestei instituții de către ceea ce numim noi „mafia imobiliară din Chișinău”. Cei care de fapt trebuie să apere patrimoniul nostru acum avizează distrugerea acestuia”, a declarat Virgiliu Pâslariuc.

deputatul Lilian Carp a remarcat faptul că zona respectivă va deveni și mai aglomerată datorită apariției complexului.

Totodată, parlametarul a subliniat faptul că există riscul de a pierde un monument istoric, riscul de a se prăbuși fundamentul bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena, așa cum zona unde se vrea construcția complexului este zonă de protecție a acestui monumentul de arhitectură națională. Potrivit lui Carp persoanele care au aprobat decizia de construcție a complextului sunt iresponsabile.

„Trebuie atacată acea hotărâre a Guvernului privind modificarea componenței Consiliului național a monumentelor”, a precizat Carp.

Deputații PAS au venit cu câteva solicitări:

  • „Primarul general, Ion Ceban, cât mai repede să înceapă dezbaterile publice privind elaborarea planului urbanistic zonal, unde foarte clar să reglementeze regimul de înălțime, tipuri de utilitate a clădirilor.
  • Până la elaborarea planului urbanistic zonal, să fie anulată sau suspendată această decizie a Consiliului național a monumentelor și să avem o claritate care va fi viziunea, fiindcă noi avem o mare problemă. Această arteră a municipiului Chișinău este foarte încărcată.”

Amintim că, pe 29 ianuarie, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat construcția unui ansamblu multifuncțional cu parcări subterane lângă Circul din capitală. Pe 30 ianuarie, primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, și-a eliberat din funcție consilierul în domeniul arhitecturii și urbanism, Iurie Povar, ca urmare a hotărârii Consiliului Național al Monumentelor Istorice, al cărui membru era.

Anterior, pe 14 ianuarie, deputata PAS Veronica Roșca a înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu solicitarea de a acționa în vederea anulării Ordinului MECC nr.18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Potrivit ei „ordinul a fost emis cu încălcarea flagrantă a legii”.

Și asociația „Save Chișinău” a depus o cerere prealabilă privind anularea ordinului prin care a fost numită noua componență a CNMI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.