Acuzații grave, înaintate procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo și adjunctului său Ruslan Popov! Potrivit fostului șef al MoldAtsa, Sorin Stati, aceștia ar fi contribuit la mușamalizarea dosarelor intentate în 2019 în urma unor dezvăluiri făcute publice de el. Declarațiile au fost făcute, recent, în cadrul unei emisiuni de la un pot de teveliziune din țară.
În anul 2019, fostul șef al MoldAtsa, Sorin Stati, a făcut mai multe dezvăluiri în cadrul unor emisiuni de la posturile de televiziune din țară, înclusiv ce prevedeau mai multe scheme de contrabandă care ar fi fost puse în realizare cu suportul unor angajați din cadrul MAI, printre care și dezvăluiri despre schemele cu anabolizante.
Drept urmare a acelor dezvăluri au fost intentate dosare penale, însă care pe parcurs ar fi fost falsificate, o spune Sorin Stati.
Ulterior, potrivit lui Stati, pentru a mușamaliza acest dosar și pentru a nu permite documentarea persoanelor vizate, conducerea PG a decis să transmită dosarul în gestiunea PCCOCS.
În continuare, fostul șef de la MoldAtsa susține că acțiuni reale de documentare a celor relatate de dânsul nu a fost efectuate ci doar s-a documentat unele pretinse acțiuni ilegale de pregătire a unei contrabande care au avut loc în anul 2020, fiind anchetate persoane care de fapt nu au nici o legătură cu deszăluirile pe care le făcuse Stati.
Întrebat dacă are siguranța că Ruslan Popov i-ar fi spus exact procurorului general, actualmente suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo despre intenția reală a acestor acțiuni, Sorin Stati a declarat:
Mai mult decât atât, Stati susține că a transmis și o scrisoare în acest sens, procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
Amintim că la 5 cotombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.
Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.
Miercuri, 3 noiembrie Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana a dipus prelungirea mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Stoianoglo, pentru încă 30 de zile.
Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare, printre care corupere pasivă şi fals în acte. Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare care îi sunt aduse.
Șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale, Ruslan Popov, învinuit de îmbogățire ilicită, a fost plasat în arest pentru 20 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.
Ultrior, Judecătoria Chişinău a prelungit cu încă 15 zile mandatul de arestare emis pe numele lui Popov.
În data de 9 octombrie, mascații de la SIS și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul lui Ruslan Popov din localitatea Mileștii Mici, raionul Ialoveni, dar și în biroul din incinta Procuraturii Generale. În urma acestora, Popov a fost reținut pentru 72 de ore. Anterior în presă au apărut mai multe informații despre presupuse afaceri ale lui Popov pe care acesta le-a calificat drept denigratoare. Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control în privința averii lui Popov, în baza unei sesizări din partea Centrului de analiză și prevenire a corupției. Ulterior, o astfel de solicitare a venit și din partea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Controlul ar fi fost efectuat timp de 8 ani, din ianuarie 2012 până în ianurie 2020, fiind extins pe numele soției și a copiilor. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a stabilit mici discrepanțe în declarațiile de avere și interese personale.
Acestea au fost informațiile la revedere!
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.