Acasă Social Victor Parlicov: Moldova trebuie din nou să învețe cum să planteze păduri

Victor Parlicov: Moldova trebuie din nou să învețe cum să planteze păduri

0

Ministrul Energiei Victor Parlicov, a vizitat astăzi, 9 iunie, orașul Tvardița din raionul Taraclia, împreună cu ambasadoarea Bulgariei în Moldova Maia Dobreva, unde au mers să vadă o pădure tânără proiectată de organizația „Împădurim Moldova” și plantată în cadrul proiectului „Împădurirea terenurilor degradate”, cu sprijinul Ambasadei Bulgariei în țara noastră şi al Ministerului Energiei.

Victor Parlicov și-a exprimat recunoștința față de Bulgaria pentru ajutorul acordat în câteva domenii fundamentale pentru țara noastră: energia, protecția mediului, educația şi combaterea dezinformării. 

Potrivit ministrului Energiei, colaborarea între Chișinău și Sofia consolidează comunitatea bulgară din țară și, fără îndoială, contribuie și la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. 

„În Uniunea Europeană, agenda verde și tot ce ține de climă și mediu sunt prioritare. Doamna președintă a anunțat un program național de împădurire, dar atunci când resursele proprii nu sunt suficiente, contribuția unor proiecte precum acesta este deosebit de valoroasă. Moldova învață să planteze din nou păduri, după ce au fost defrișate timp de zeci de ani”, a spus ministrul Energiei. 

În acest sens, Victor Parlicov a subliniat importanța colosală a proiectelor de împădurire pentru zonele de sud ale țării noastre.

Ministrul susține că împădurirea zonelor de sud, pe lângă faptul că este una dintre măsurile de apropiere de spațiul european, în primul rând, vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor de la sud, deoarece, dacă nu se plantează păduri, aceste regiuni ar putea deveni zone cu climă de semideșert. 

„Din cauza condițiilor climatice dificile, este foarte complicat să crești păduri aici, motiv pentru care acest proiect ajută la îmbunătățirea situației cu împădurirea. Și această regiune îmi este foarte dragă, este localitatea de baștină a tatălui meu, am fost pe aici în copilărie și cunosc ce probleme există aici, inclusiv cu apă, din cauza lipsei de păduri”, a declarat Victor Parlicov.

Pădurea, plantată cu sprijinul Ambasadei Bulgariei în Moldova, împreună cu Ministerul Energiei și primăria orașului Tvardița, a fost proiectată de organizația non-guvernamentală „Împădurim Moldova”. În total au fost plantați 56.850 de copaci pe o suprafață de 12 hectare, folosind tehnologii inovatoare de împădurire, un sistem de irigare modern, protecție mecanizată împotriva buruienilor şi administrarea îngrășămintelor cu drone agricole. 

Printre speciile plantate în cadrul programului, copacul de glădiță, corcoduș și frasin. Acest teren a fost alocat pentru împădurire prin decizia consiliului municipal al orașului Tvardița și a fost împrejmuit cu un gard temporar pentru trei ani în scopul protecției terenului de animalele care sunt scoase la pășunat.  

 De asemenea, în cadrul vizitei la Tvardița, ministrul energiei, Victor Parlicov și ambasadoarea Bulgariei, Maia Dobreva, au vizitat Centrul unificat de prestare a serviciilor (CUPS) care se va deschide în luna iulie. Lansarea CUPS la Tvardița a fost posibilă datorită suportului financiar de 25.000 de euro, oferit de către Ambasada Bulgariei pentru procurarea echipamentelor necesare, desfășurarea instruirilor pentru angajați, dar și acoperirea unor cheltuieli salariale. Centrul unificat de prestare a serviciilor publice reprezintă un puct de acces comun la o gamă largă de servicii publice disponibile în format electronic, din lista serviciilor oferite de către „Agenția Servicii Publice” (ASP) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). 

 Ministrul Energiei a accentuat că în scurt timp cetățenii din Tvardița, cea mai îndepărtată de centrul raional localitate din raion, vor putea perfecta documentele în localitate, fără să meargă la centrul raional, așa cum a fost până în prezent. 

„Locuitorii din Tvardița vor putea economisi bani și timp pentru perfectarea actelor necesare, dar și se vor bucura de mai mult confort. Mulțumim Bulgariei pentru suportul oferit în acest sens”, a spus ministrul Energiei. 

La finalul vizitei la Tvardița, Victor Parlicov și Maia Dobreva au vizitat o școală din localitate, unde a fost renovat un bloc alimentar care a fost dotat cu utilaje moderne, de asemenea, datorită suportului Ambasadei Bulgariei, în mărime de 100.000 de euro, care a acoperit contribuția autorităților publice locale la finanțarea de 10 milioane lei, oferită din programul național Satul European.  

De asemenea, Victor Parlicov și Ambasadoarea Bulgariei în Republica Moldova, Maia Dobreva au vizitat secția de votare pentru alegerile europarlamentare amenajată în cadrul Primăriei Tvardița. Diplomata bulgară a votat la Tvardița, de rând cu mai mulți localnici cu cetățenie europeană. În context, Victor Parlicov a subliniat importanța integrării europene pentru îmbunătățirea calității vieții în țară și, în context, participarea la referendumul privind integrarea europeană planificat pentru toamna acestui an. 

Foto: Energie.gov.md

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.