Acasă Economic Vestmoldtransgaz: A intrat în vigoare tariful pentru transportul de gaz

Vestmoldtransgaz: A intrat în vigoare tariful pentru transportul de gaz

0

Pe 12 octombrie 2021, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința publică, tarifele de tipul intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către Vestmoldtransgaz SRL, iar pe 15 octombrie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial.

Astfel la grupul puncte intrare Ungheni și Tohatin, prețul este de 88,08 lei pentru o mie de metri cubi, iar la grupul puncte de ieșire Ungheni și Tohatin – tariful este de 97,39 lei. Tariful total intrare PI Ungheni și ieșire PI Tohatin RO-MD este de 185 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

De asemenea ANRE a stabilit și „preţurile de rezervă pentru produsele ferme de rezervare de capacitate (MWh/produs)” pentru Vestmoldtransgaz.

Potrivit ANRE decizia a fost adoptată în baza materialelor și argumentărilor prezentate de întreprindere, care au fost examinate ținându-se cont de necesitatea asigurării calității serviciului prestat, cu respectarea principiului eficienței maxime la costuri minime și de necesitatea stabilirii tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale la costurile reale și strict necesare.

O dată cu stabilirea acestor tarife şi preţuri se pot efectua importuri de gaze prin acest gazoduct.

Vestmoldtransgaz SRL este deținut de Transgaz, România prin intermediul companiei Eurotransgaz și este întreprinderea ce deține gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, segmentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Acest gazoduct este funcțional pe deplin de la finele lunii septembrie, susține Ion Sterian directorul Transgaz, iar „Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”.

Gazoductul finalizat de Transgaz are o capacitate de transport de până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi necesarul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană în perioada caldă a anului, când consumul este redus. Iarna însă capacităţile gazoductului sunt insuficiente şi pot asigura doar 50% din necesităţile Republicii Moldova. Respectiv chiar dacă gazoductul ar funcţiona la capacitate maximă, rămânem în continuare dependenţi .

De notat că în prezent Republica Moldova se confruntă cu un deficit de gaze estimat la circa o treime din necesarul de consum. Anterior, vicepremierul Andei Spînu a declarat că Moldova poate importa gaze prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău din România sau altă ţară, doar că totul depinde de cost.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.