Acasă Economic Veniturile furnizorului central de energie au scăzut cu 10%, iar profitul cu...

Veniturile furnizorului central de energie au scăzut cu 10%, iar profitul cu 16%

84
0
ads

Societatea pe acțiuni Energocom (100% statul), furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, a înregistrat, în 2020, venituri din vânzări de circa 4,02 miliarde lei. Potrivit raportului anual al Energocom, care a fost anul trecut și operatorul/intermediarul la importul și achizițiile de energie electrică din Ucraina și de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, comparativ cu anul 2019 veniturile din vânzări au scăzut cu circa 10%, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Prețurile scad, se reduce și profitul 

Aceasta în special ca urmare a scăderii cu peste 10% a prețurilor de achiziție a energiei electrice în anul 2020.

Compania a înregistrat anul trecut și un profit de 24,47 milioane lei, în scădere cu circa 16%, față de rezultatul de 29,28 milioane lei din anul 2019.

Profitul este obținut în special din comisionul de 0,04 cenți pentru un kWh. aplicat la serviciile sale de furnizare și intermediere a energiei electrice.

În 2021 cel mai probabil că întreprinderea nu va obține un astfel de rezultat, pentru că de la 1 aprilie, nu mai este intermediarul la achizițiile de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO UES).

Or, cei doi furnizori reglementați de energie electric: Premier Energy SRL și FEE Nord SRL au semnat contracte directe de achiziție a energiei cu Centrala de la Cuciurgan.

Aceasta asigură în prezent circa 80% din necesarul de energie al Republicii Moldova, iar restul Termolelectrica, CET-Nord, CHE Costești etc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here