Acasă Economic Veaceslav Ioniţă: Moldova ar putea pierde șansa de a reporni motorul economiei

Veaceslav Ioniţă: Moldova ar putea pierde șansa de a reporni motorul economiei

0

Dacă anul 2024 nu va fi un an al investiţiilor şi stimulării consumului populaţiei, Moldova ar putea să nu aibă şanse să-şi pună în funcţiune motorul economiei.

Conform Infotag, această opinie a fost exprimată de economistul de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă. 

Potrivit acestuia, în 2021 şi 2022, Moldova s-a confruntat cu cea mai mare inflaţie din ultimii 23 de ani, ceea ce a avut un impact asupra populaţiei.

„Banca Naţională a intervenit, strângând politica monetară, ceea ce a dus la creşterea ratei de bază. Un fapt care descurajează creditarea. Acum avem un proces invers. Politica monetară se relaxează, deoarece inflaţia este mai scăzută. Acum este momentul potrivit să punem în mişcare economia”, consideră el.

Ioniţă a atras atenţia şi asupra problemei excesului de lichiditate în sistemul bancar.

„Până în 2012, o astfel de problemă nu exista. Volumul creditelor acordate de persoane fizice şi juridice era aproape egal cu volumul depozitelor din bănci. Criza bancară din 2014 a condus la fenomene fără precedent. Volumul depozitelor în bănci a crescut brusc. În 2022, depozitele persoanelor fizice şi juridice au atins 95 miliarde de lei. În 2023, au atins 113,9 miliarde de lei. Volumul creditelor a crescut de la 61,6 miliarde de lei în 2022 la 63,9 miliarde de lei în 2023. Ca rezultat, avem un exces de lichiditate în bănci de 50 de miliarde de lei. În loc să investim în economie, banii rămân în bănci”, consideră expertul.

El remarcă că creditele acordate de persoanele juridice în 2023 au fost de 38,6 miliarde de lei, în timp ce depozitele au fost de 46,8 miliarde de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.