Acasă Politic Vasile Costiuc – pretendent la funcția de deputat a Partidului „Democraţia Acasă”:...

Vasile Costiuc – pretendent la funcția de deputat a Partidului „Democraţia Acasă”: Cum explică acuzațiile de afiliere cu PDM-ul din perioada lui Plahotniuc

0

Acuzator și acuzat. De la video-uri în care acuză sistemul la declarații împotriva sa despre indicații de la PDM

Vasile Costiuc, primul în lista Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA), este liderul formațiunii. Profesor de meserie, Costiuc a fost anterior membru al Partidului Liberal, iar ulterior a activat în calitate de consultant politic în cadrul Alianței Moldova Noastră, condusă de fostul primar de Chișinău, Serafim Urechean. În ultimii ani, Costiuc s-a remarcat prin organizarea și participarea la mai multe acțiuni de protest sau prin publicarea unor interviuri cu oameni care au adus acuzații politicienilor sau sistemului, interviuri pe care le transmite în direct pe pagina de facebook a partidului, se arată într-un material marca zdg.md.

Vasile Costiuc în timp ce filmează și fuge, după ce a filmat un pod din Rezina, de la așa zisa frontieră cu regiunea transnistreană


Recent, în plină campanie electorală, câțiva membri ai PPDA l-au acuzat pe Costiuc de trădare, acuzând că acesta s-ar fi autoproclamat președinte al formațiunii, fără a fi organizat un congres în care să fie ales. Aceștia au mai spus că, în lista partidului pentru parlamentare, în primii zece sunt persoane pe care nici nu le cunoaștem. Echipa care a lucrat a fost trădată. În plus, lista trebuia discutata cu tot biroul, nu să o facă Costiuc ascuns și noi să aflăm abia în ziua când s-au depus listele la CEC. El e un fals, un trădător, o iudă. Mă adresez la diaspora să nu mai trimită bani lui Costiuc. El acum face reparație”, au acuzat aceștia.

Pe 24 iunie, curent, Eugeniu Nichiforciuc, fost membru important al PDM în perioada în care acesta era condus de Vladimir Plahotniuc a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4 că îl cunoaște personal pe liderul PPDA, cu care a avut mai multe întâlniri în anii 2018-2019, într-un restaurant de lângă sediul de atunci al democraților.

„Întrebați-l pe domnul Costiuc de câte ori, în anii 2018-2019, când PDM era la guvernare, s-a văzut cu mine în restaurantul Tbilisi, care se află la 50 de metri de sediul PDM? De câte ori s-a văzut cu mine și ce discuta cu unii din conducerea PDM la acea masă. Cu ce venea și cu ce se ducea?, declara Nichiforciuc.

„Întrebați cu cine s-a văzut, periodicitatea acelor întâlniri, dacă a primit sau n-a primit ceva. Cu care indicații se ducea acolo, că doar nu dădea indicații acolo, vă dați seama. Întrebați-l pe dl Costiuc cum, brusc, s-a dezamăgit de funcția de primar al orășelului… Țineți minte când Platforma DA sau cine a pus corturi în PMAN, iar dl Costiuc a fost ales primarul orășelului. Și așa, într-o săptămână, s-a dezamăgit în tot ce se petrecea acolo și a plecat acasă”, a zis deputatul, făcând aluzie la faptul că Vasile Costiuc ar fi acționat la indicațiile primite de la liderii PDM de atunci.

Vasile Costiuc: „Le sugerez să vină cu probe. Cum să fi primit indicații, dacă eu filmam toate carierele și hoțiile lor? Sunt aberații și etichetări de care lumea trebuie să țină cont atunci când va merge să voteze. Nu, eu nu îl cunosc (pe Eugeniu Nichiforciuc – n.r.). Dacă vorbește, să vină cu probe. Te asociază cu un personaj negativ și apoi trebuie să explici că nu este adevărat, că nu îl cunoști”.

Fără venituri oficiale, cu apartament nou și cu viza de reședință în casa nașului, fost primar de Durlești. „Am împrumutat bani de la o mătușă a soției”

În declarația de avere depusă pe proprie răspundere la CEC, Costiuc a indicat că, în ultimii doi ani, nu ar fi avut oficial venituri, singurii bani ai familiei provenind din salariul soției, Felicia, care este, de mai mulți ani, directoare la grădinița nr.3 din Durlești. Aceasta a primit, timp de doi ani, 230 de mii de lei (9,5 mii de lei lunar). În declarația depusă la CEC, dar și în declarația de avere și interese personale depusă de soția candidatului, este indicat faptul că, în 2020, familia Costiuc a intrat în posesia unui apartament de 65 de metri pătrați, care valorează 34,5 mii de euro. Locuința a fost obținută în urma unui contract de cesiune, nefiind oficial în proprietatea familiei Costiuc. Pe lângă apartament, familia candidatului deține, din 2009, un teren agricol cu o suprafață de 24 de ari.

Vasile Costiuc: Pe parcursul ultimilor cinci ani, am făcut economii. Am făcut comerț cu fructe în Federația Rusă. Am împrumutat bani de la o mătușă a soției, ne-a ajutat ca să nu mai trăim cu chirie. Ea a propus să ne ajute cu jumătate din sumă, cealaltă jumătate o aveam noi. Mătușa soției are activități în domeniul imobiliar, cumpără – vinde apartamente, are mai multe activități”.

Vasile Costiuc



Vasile Costiuc a indicat în mai multe acte oficiale că are viza de reședință în Durlești, pe strada Caucaz. Datele de la Cadastru arată că viza politicianului se află într-un imobil care a aparținut anterior lui Nicolae Crudu, fost primar de Durlești, fiind înregistrat acum pe numele fiicei acestuia. „Nașa ne-a făcut viză de reședință pentru a putea vota. Dl Crudu este nașul meu”, spune Costiuc.

Informațiile publicate pe portalul instanțelor de judecată arată că numele lui Costiuc se regăsește în cel puțin trei procese contravenționale, în două cazuri fiind amendat pentru încălcări în trafic. În ambele cazuri, Costiuc a obținut în instanță anularea amenzilor. În februarie 2019, instanța i-a aplicat o amendă în valoare de 9 mii de lei după ce CEC a constatat că acesta nu a depus raportul financiar pentru primul semestru al anului 2018. Astăzi, pe rolul Judecătoriei Chișinău se află un litigiu în care Costiuc a fost acționat în judecată de un om de afaceri, „privind apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale”.

sursa: zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.